Nyheter > Inte många falsklarm i fjällen

Inte många falsklarm i fjällen

I media har det skrivits om att fjällräddningen fått rycka ut på många onödiga uppdrag under sommaren. Men enligt en granskning som SVT gjort så stämmer inte den bilden.

SVT har vid granskningen gått igenom polisens händelserapporter för alla fjällräddningar från Jämtland till Norrbotten under tiden juni till augusti. 

Den här sommaren när rekordmånga har besökt fjällvärlden är det kanske inte så konstigt att antalet fjällräddningar ökat, och det är särskilt i Norrbotten som trycket varit stort.

Men granskningen visar att det inte alls är så många onödiga utryckningar som fjällräddningen fått göra.

Vid en enkätundersökning bland personer som jobbar i fjällen så upplevde 75% av dessa att många fjällvandrare inte förberett sig sig tillräckligt men utan att för den skull ha hamnat i en nödsituation. Enkäten ufördes av Fjällsäkerhetsrådet.

Här är hela artikeln på SVT Norrbotten.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2017-10-04 12:25   luleå
Media anka tidningarna ville bara sälja mera lösnummer.
 
2017-10-04 16:01   ludvig_svensk
Jag förstår inte. Om man larmar för tidigt, är dåligt förberedd eller inte har nödvändig utrustning med sig så är väl larmet onödigt i den mening att det lätt hade kunnat undvikas?
Jag kan heller inte undvika att imponeras av att det VARJE ÅR är ett hundratal människor som åker upp till fjällvärlden i maj/juni och chockeras när de möts av snö.
 
2017-10-04 18:24   luleå
Jo jag mötte en gång en tjomme med kostym och lågskor och en plastkasse med en 75a i mellan Abisko och Kebnekaise. Tror nog att helikoptern fick hämta han säkert innan kebne för det var dit han var på väg.
 
2017-10-04 20:29   kjpil
Det stämmer inte att artikeln i länken konstaterar Ty vandrare larmar för tidigt och är dåligt förberedda .... det är samma personer (2st fjällräddare?) Som varit huvudpersoner i tidigare alarmerande artiklar som åter påstår samma sak. Grundlöst antar Jag?

Ni borde uppdatera denna notis på utsidan så den blir korrekt.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar