Nyheter > Grattis Friluftsfrämjandet till 125 år!

Grattis Friluftsfrämjandet till 125 år!

För 125 år sedan bildades Riksföreningen för Skidlöpningens Främjande i Sverige (Skidfrämjandet) som sedermera blev Friluftsfrämjandet.

Då 1895 växte industrialismen fram och gjorde att folkhälsan försämrades med många monotona arbetsuppgifter och långa arbetspass vilket medförde att människor fick dålig hälsa. Föreningen ville ge människor möjlighet att komma ut i naturen för att på så sätt stärka folkhälsan. Från början var det i första hand skidåkning då den friska rena vinterluften och den fysiska skidåkningen ansågs ha en positiv effekt på hälsan. Numera erbjuds många fler aktiviteter. 


Skogsmulle Foto: Monica Johnson

Inriktningen på barn och unga har alltid varit stor och 1957 bildades Skogsmulle som blivit lite av frontfigur för Friluftsfrämjandets barn- och ungdomsverksamhet. Många barn på daghemmen idag kommer i kontakt med Skogsmulle där de får lära sig mer om djur och natur. Skogsmulle fyller alltså 60 år i år.

I Ur och Skur har också vuxit fram genom åren och det finns i dag flera I Ur och Skurdaghem. De grundar sig i en utomhuspedagogik där man strävar efter att barnen utvecklas och lär sig saker genom friluftsliv och lek utomhus. De kommer tidigt i kontakt med allemansrätten och får lära sig att vara rädda om miljön.

125-årsjubiléet kommer att firas runt om i landet under året.

Grattis och hurra, hurra, hurra! 

Läs mer.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar