Nyheter > Gilla naturen

Gilla naturen

Nationalparken Norra Kvill. En av få urskogsartade skogar i södra Sverige. Foto: Håkan Sandbring / Sydpol.com / IBL bildbyrå.

Tio skolklasser har gått till final i tävlingen Gilla naturen. De får vara med och ta fram en utställning om barns tankar om natur som är betydelsefull för dem och naturskydd på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm under 2018. Vinnaren, som meddelas 30 november, får dessutom resa till en av Sveriges 29 nationalparker.

Gilla naturen är ett läromedel och en tävling för årskurs 4-6 om att upptäcka och uppskatta natur. I tävlingen har skolelever fotograferat eller filmat en plats i naturen och skrivit en motivering till varför de gillar platsen och varför de tycker det är viktigt att skydda den så den finns kvar om 50 år. En jury har utsett de tio finalisterna.  

- 212 bidrag har publicerats i tävlingen. De kommer från klasser i hela landet. Det är fantastiska bidrag som visar på elevernas engagemang och kärlek till sina naturplatser. Det har varit oerhört svårt att välja ut tio finalister, säger Per Sonnvik projektledare för Gilla naturen på SLU.

Utställningen på Naturhistoriska Riksmuseet visas från 20 februari till 26 augusti 2018 samt på museets hemsida. 

- Genom utställningen vill vi erbjuda eleverna en arena för sina berättelser, filmer och bilder om natur de tycker mycket om. Vår förhoppning är att det också ska inspirera fler barn och unga att engagera sig för naturen, säger Bengt Staf, enhetschef på Naturhistoriska riksmuseet.

Gilla naturen är ett samarbete mellan Centrum för naturvägledning (vid SLU) och Naturhistoriska riksmuseet. Naturvårdsverket är huvudfinansiär. Läromedlet har tagits fram i samarbete med Naturskoleföreningen.

Se finalisternas bilder och filmer.

Läs mer om Gilla naturen.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in