Nyheter > Friluftsvarumärken protesterar mot Trumps ...

Friluftsvarumärken protesterar mot Trumps beslut

Foto: Bob Wick / Bureau of Land Management

I måndags 5 december beslutade Donald Trump att naturskyddsområdena Bears Ears National Monument och Grand Staircase-Escalante National Monument ska minskas med 85 respektive 45 procent i storlek. Det har fått varumärket Patagonia att protestera högt, de säger att det är den största minskningen av skyddad mark i USA:s historia, och skriver på sin blogg att de kommer att stämma Trump för detta. 

Kritikerna ser ett hot i att marken nu kan exploateras och utnyttjas i kommersiella syften som oljeborrning, gruvindustrier med mera. Motståndarna säger också att det finns över 100 000 värdefulla arkeologiska platser, 21 tidigare okända dinosaurier och minst 5000 år gammal konst i området.

Ursprungsbefolkningen protesterar också mot Trumps beslut vilket de anser är olagligt och har skickat in en stämningsansökan mot presidenten. 

Andra varumärken som även de protesterar mot beslutet är REI, The North Face, Black Diamond och Arc'teryx.

Det finns en del texter att läsa på Outside Magazine, i Patagonias blogg och på REI:s sida.

När Grand Staircase-Escalante National Monument blev naturskyddsområde var det Bill Clinton som var president.  Bears Ears National Monument fattades det beslut om under  Barack Obamas tid.

Mer information om Grand Staircase-Escalante National Monumentoch Bears Ears National Monument.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2017-12-06 18:07   URB65
Oavsett var man står i frågan tycker jag att det är helt fel, när denna typ av politiska ställningstaganden görs och markeras av varumärken, eller affärskedjor. Det finns så mycket som inte är kännt, om motiven bakom, och i media brukar bara en "utvald" sanning, få komma fram, i synnerhet när det kommer till mellanöstern, är nyhetsrapporteringen och propagandan, extremt ensidig och partisk.
 
2017-12-07 05:03   blimp
Och jag tycker att det ar extremt bra att dessa foretag oppet tar stallning till politiska beslut istallet for att gomma sig bakom lobbyister. Speciellt da detta beslut inte pa nagot satt ar taget i nagot slags parliamentarisk beslutsprocess utan helt av presidenten sjalv.
 
2017-12-07 07:47   URB65
BDS-rörelsen är en ohederlig och lögnaktig propagandarörelse, som infiltrerar både media, politiska läger och företag och affärskedjor. Skall de få härja fritt och sprida sitt hat och lögner, som alla tycks gå på, som inte har någon susning om historia och fakta, så måsta man opponera sig. Skall man ta ställning, så måsta man ha lite koll på fakta och verkligheten, annars är man bara en blind marionett, för rörelser, som inte har hederliga avsikter, vilket i så fall är värre än att erkänna en huvudstad, som från början byggts och bebotts av judar sedan flera tusen åt tillbaks. BDS-rörelsen, vill få alla att tro att pallestinier är urinvånare, men de existerade inte ens som en enhetlig folkgrupp förren efter andra världskriget, utan är en mix av olika araber, som före judarnas återgång från slutet av 1800-talet, inte tyckte landet var något att ha, och Jerusalem och tempelberget var i princip het oanvänt och igenväxt med ogräs. Hela konflikten är helt och hållet religiös, och handlar om islams vilja att erövra och fördriva alla judar, och inte bara de som bor i Jerusalem. Så skall man ta ställning, får man ärligt säga att man stödjer alla judars fördrivning ur hela Israel, för det är målet, som är öppet uttalat. Vem som ville ha bort alla judar är ju kännt. Varöfr ta de inte stllning för kurdernas, som fördrivits, eller Assyrierna, eller Jazidierna, eller Arameierna, sm både möras och fördrivs från sina ursprungliga platser, i nutid, istället. Trovärdigheten blir ju bara pinsam, på det här viset. De borde ta ställning för samerna, vars landområde och möjlighet att bedriva sin rennäring på sitt sätt krymper, eller Krimhalvöns anektering.
 
Svar 2017-12-07 11:21   Struntprat
Kan det vara så att du tagit fel på vilken Trumpistisk brandfackla varumärkena protesterar emot?
 
Svar 2017-12-07 18:43   URB65
Det kan det ;)
 
Svar 2017-12-08 03:46   blimp
Hmm, har lite svart att forsta vad judar, araber, Jerusalem osv har med Trumps beslut att ta bort exploateringsskydd for vissa nationalparker
 
Svar 2017-12-08 21:43   URB65
Missförstod vad det handlat om, då det mesta jag sett om "Trumps beslut" de senaste dagarna i stort sett bara handlat om ambasadflytten till jerusalem, så jag lästa lite slarvigt. Det var den sortens ställningstagande jag tyckte varumärken och kedjor inte bör ägna sig åt. Så glöm vad jag skrev tidigare. ;)
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in