Nyheter > Friluftsliv och integration

Friluftsliv och integration

På tio platser runt om i landet pågår aktiviteter för att ge asylsökande och nyanlända en meningsfull fritid ute i naturen. Projektet kallas Meningsfull väntan och är Friluftsfrämjandets satsning som fått stöd av Svenskt Friluftsliv. Nyligen fick projektet i Finspång ta emot pris för sitt arbete ”för att bredda nyanlända ungdomars kontaktyta mot det nya samhället och berika deras fritid med friluftsliv”.

Foto: Fotofabriken

Friluftsfrämjandet Finspång uppmärksammades av Miljönätverket i Östergötland vid en ceremoni den 18 januari i år för sitt arbete gentemot nyanlända ungdomar. De erbjuder elever från introduktionsprogrammet vid Bergska gymnasiet en möjlighet att lära känna och få ta del av friluftslivet i närområdet. Där får de lära sig allt från allemansrätten, läsa kartor och smaka blåbär – men framför allt att känna sig trygga i att vistas i den svenska naturen.

- Den övergripande målsättningen med vårt projekt är att bredda de nyanlända ungdomarnas kontaktyta mot det nya samhället. Vi vill ge dem verktygen för att kunna ha en meningsfull och berikande fritid med inriktning mot friluftsliv. Vi vill också kunna vara ett utökat vuxenstöd för gruppen nyanlända ungdomar, säger Jens Rinman, ordförande i Friluftsfrämjandets lokalavdelning Finspång.

Finspångs lokalavdelning genomför sina Meningsfull väntan-äventyr med egna resurser i samarbete med skolan och med stöd som Friluftsfrämjandet tilldelats av Svenskt Friluftsliv.

I januari uppmärksammades projektet ytterligare. Jens Rinman, ordförande Friluftsfrämjandet Finspång fick ta emot diplom, blommor och en prischeck på 5 000 kr från Arvid Jannert, VD, SundaHus som ingår i Miljönätverket Östergötland.

– Det är en överraskning och glädje att ha blivit utsedda av SundaHus och få motta priset som erkännande för vår verksamhet, berättar Jens Rinman och tillägger att priset kan bli en grundplåt för ett tänkt vindskyddsprojekt tillsammans med eleverna från gymnasieskolan.

Här genomförs Meningsfull väntan:

 • Friluftsfrämjandet Finspång genomför friluftsdagar för nyanlända ungdomar.
 • Friluftsfrämjandet Helsingborg-Kullabygden genomför bland annat familjeaktiviteter för nyanlända familjer.
 • Friluftsfrämjandet Härnösand genomför friluftsdagar tillsammans med andra lokala föreningar i Härnösand.
 • Friluftsfrämjandet Lund genomför familjedagar för nyanlända familjer, där de bland annat åker skridskor.
 • Friluftsfrämjandet Malmö genomför de varje vecka barnverksamhet på ett boende för nyanlända familjer.
 • Friluftsfrämjandet Mölnlycke genomför olika aktiviteter för ensamkommande barn och unga.
 • Friluftsfrämjandet Nacka-Saltsjöbaden genomför familjeäventyr tillsammans med asylsökande och nyanlända familjer.
 • Friluftsfrämjandet Sollefteå bjuder in nyanlända personer till att prova på kajakpaddling och vandring i närområdet.
 • Friluftsfrämjandet Sundsvall har startat upp Naturparkour-verksamhet för barn och unga.
 • Friluftsfrämjandet Södra Roslagen genomför varje vecka Öppna Skogsgläntan.
 • Friluftsfrämjandet Tyresö bjuder in barn och unga för att träna Naturparkour.
 • Friluftsfrämjandet Uppsala genomför olika prova-på-aktiviteter för nyanlända och asylsökande personer.
 • Friluftsfrämjandet Åmål-Säffle använder sig av sin Naturparkour-park som samlingsplats och bjuder in barn, unga och familjer till att testa Naturparkour.

Fakta

Det var vid Miljönätverkets miljöprisutdelning i Linköping som förra årets miljöprisvinnare SundaHus överlämnade sin vinstsumma till Friluftsfrämjandet Finspång – en av dem utsedd värdig mottagare. Syftet med priset är att det ska användas till att stärka barn och ungdomars miljöengagemang.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in

Aktuellt: Glidsnöskor