Nyheter > Fredrika Ek trampar hemåt

Fredrika Ek trampar hemåt

Hon har trampat genom folktomma öknar, över syrefattiga bergskedjor, genom vildmark och kaotiska miljonstäder. Tältet har hon slagit upp i europeiska skogar, vid persiska moskéer och tibetanska tempel. Livet i sadeln är ett liv som är extra allt.

- Det enda jag vet när jag vaknar är att jag aldrig vet riktigt vad eller vem som väntar. Precis som jag vill ha det, säger Fredrika.

Driven av nyfikenhet och äventyrslust är det nu 20 månader sedan Sundsvallstjejen gav sig av för att cykla runt jorden. Sverige blev till Europa vidare till Mellanöstern, Centralasien, Kina, Sydostasien och 600 mil genom Australiens outback. Nu har även Nya Zeelands båda öar avverkats.

- Jag får inte nog av detta. Friheten, naturupplevelserna och möten med människor som cyklandet ger är helt oslagbara. Livet härute är både intensivt och utmanande men också oändligt givande, säger hon.

Äventyret syftar inte enbart till att uppfylla egna drömmar - utan också till att ge andra flickor och kvinnor möjligheten att förverkliga sina. Fredrika har hittills samlat in 300 000 kronor till Action Aid som arbetar globalt för att hjälpa flickor och kvinnor ur fattigdom och förtryck.

Detta känns viktigare än någonting annat. Efter att ha cyklat genom några av världens fattigaste och minst jämställda länder finns det ingenting jag hellre lägger min tid och kraft på, berättar hon. Flyget till Buenos Aires går om ett par dagar och äventyret går nu vidare genom Sydamerika. Nu för första gången med cykeln riktad hemåt.

- Visst känns det speciellt att cykla hem igen men äventyret är långt ifrån över. Än återstår ett halvt jordklot, avslutar Fredrika.

www.thebikeramble.com

Fredrikas Instagram

Läs mer om projektet Action Aid

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2016-10-31 12:06   Grimmer
Jag köper gärna boken!
 
2016-10-31 18:00   Avslutat Medlemskap 201709
Otroligt stark bedrift i denna oroliga värld.
Tyvärr har den inte uppmärksammats speciellt mycket i svenska media utan mer internationellt.
Skulle vara kul att få veta hennes planer för Sydamerika.
 
2016-10-31 19:35   MonicaKa
Bloggen har fantastiska bilder, och många fina möten. Heja Fredrika!
 
2016-11-07 03:21   Avslutat Medlemskap 201709
En fantastisk bedrift just för att Fredrika är en ung tjej.

Min fundering är varför inte hennes bedrift uppmärksammats mer?
Tom i lokalpressen i Sundsvall så är det sparsmakat kring hennes prestation.

Just nu befinner jag mig i SA och där betyder det hon gjort något...
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar