Fler Vita Bandare än någonsin på väg längs den svenska fjällkedjan

I början på februari gick starten för flera av de totalt 23 äventyrslystna skidåkare som har som mål att ta sig genom hela den svenska fjällkedjan, från Grövelsjön till Treriksröset, eller tvärtom. De 23 har alla antagit utmaningen
Fjällfararnas Vita Band och har så där 130 mil framför sig.

Av: ulindh

Vita bandare längs en vinterled i Norrbotten. Foto: Vita och Gröna Bandet.

Starten har gått för flera av de totalt 23 äventyrslystna skidåkare som har som mål att ta sig genom hela den svenska fjällkedjan, från Grövelsjön till Treriksröset, eller tvärtom. De 23 har alla antagit utmaningen Fjällfararnas Vita Band och har så där 130 mil framför sig. Dessutom växer nu organisationen bakom Fjällfararnas Vita & Gröna Band, med säte i fjällvärlden i Jämtland.

Fler än någonsin har anmält sig till Fjällfararnas Vita & Gröna Band i vinter, totalt 23 hugade skidåkare, och de första har startat sin tur. De har då hela den svenska fjällkedjan framför sig, så där 130 mil och 2-3 vintermånader, mellan Grövelsjön i Dalarna och Treriksröset längst i norr. De kan själv välja sin färdväg (väster om vissa fastställda platser) och det är ingen tävling utan en utmaning och upplevelse som kräver både fysisk och mental styrka och en hel del erfarenhet. En utmaning som kommer att skapa mängder av minnen för livet.

– Det ska bli fantastiskt att vara ute under så lång tid, säger Isabel Sunnerö från Luleå som startade 8 februari, och planerar att vara ute i 66 dagar. Att släppa vardagen, att ha ett enkelt liv, att känna frihet. Jag älskar vinter och skidåkning och kommer att trivas på egen hand i fjällmiljön. Men, det är en stor utmaning, ingenting man bara gör i en handvändning.

Idén till Fjällfararnas Vita & Gröna Band kom till under expeditionen Sverige Runt 1997, då Torkel och Annica Ideström tog sig för egen maskin runt landets gränser via skidor, vandring, kajak och cykel. Nu är Vita & Gröna Bandet synonymt med en svensk klassiker i fjällvärlden.

– Nu håller vi tummarna för att 2023 ska visa sig från sin bästa sida och att både Vita och Gröna Bandarna får en fin säsong, säger Torkel Ideström. Men en sak vet vi, det blir ett äventyr för alla Vita Bandare som nu är på gång mot fjällkedjan

Nu har organisationen utökats med Sara Wänseth som själv genomförde Vita Bandet 2022. Hon är entusiastiskt och vill att fler tar chansen till sitt livs äventyr. Hon har många års erfarenhet från friluftsbranschen men hon har aldrig tidigare varit ute så här länge på skidor.

– Det är nog det häftigaste jag gjort, säger Sara Wänseth. Att ensam få färdas med skidor och pulka genom vår fantastiska fjäll värld var magiskt. Jag njöt varje dag, jag uppskattade alla väder, alla möten med människor och även den fysiska utmaningen.

Nu vill jag vara en del i att skapa liknande upplevelser för andra!

Följ de som är ute på tur här!

Annica Ideström, Sara Wänseth och Torkel Ideström, organisationen bakom Vita & Gröna Bandet.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?

Läs mer

Fler kvinnor än någonsin har anmält sig till nästa års Vasaloppet. Nu fortsätter arbetet för att få fler kvinnor att även anmäla sig till cykelloppen.
Frågor angående ”rätt” vildmarksutrustning ökar. Vissa föremål är “nödvändiga” men de finns massa varianter! Hur lång turen är spelar roll men det ... 7 kommentarer

Vasaarenan på turskidor

7 dagars tur i februari vid Vasaloppets spår. 5 kommentarer

Dramatisk vintertur

Den senaste tiden har det blåst mycket, och det kommer så att fortsätta några dagar till! Ni som känner för att läsa om stormar i den trygga ... 4 kommentarer
Visst är det smidigt med färdiga frystorkade rätter på turerna men att torka och göra sina egna rätter är inte särskilt svårt. Planera lite och prova ...

Så blir höstutflykten en barnlek

En höstvandring på hemmaplan är en perfekt start när man vill ta med sig barnen ut de första gångerna. Här är våra tips för lyckade uteaktiviteter.