Fårövandring i kust & skog 2015

En reseberättelse från tvådagarsvandring på Fårö i juni 2015.

Av: Aekma

På nationaldagen bar det iväg till Fårö i gott sällskap av vännerna Per och David!

Vi fick ett trevligt väder med runt 16 grader och inslag av regn och vind, humören var på självfallet på topp. Jag är den förväntansfulle tjommen i mitten nedan :)

Jag är den glada tjommen i mitten :)Turen blev 2 mil på två dagar med tältning -en lagom strapats med tid för sköna pauser i en mycket växlande och imponerande natur. Utritat på kartan skulle det vara 15km, men som alltid blev det längre när man senare kollade GPS-mätningen :)

Vi startade på norra sidan och parkerade runt Ekeviken för att sedan börja snedda över udden mot östra sidan.

Här finns fina och breda stigar i en rejäl, högvuxen skog.

Vi pausade i sanddynerna på Sandhajd där den uppvärmda sanden skänkte lite medelhavskänsla och bjöd på utsikt över sanddynerna som breder ut sig mitt i skogen.

Efter en skön paus traskade vi vidare österut i varierande ledad/obanad terräng. Skogen här är i princip en övervuxen sanddyn och mossan ligger bara som ett litet halvlöst lager ovanpå sanden. Går man utanför stigarna är det lätt att man drar med sig lite mossa, så man får vara försiktig!

Marken var verkligen mättad med tallpollen, varje steg i blåbärsriset och mossan gav ifrån sig ett litet rökmoln och skorna blev alldeles gula :) Att gå i obanad natur tär på krafterna så vi bestämde oss för att ta kaffepaus innan vi nådde havet, särskilt eftersom det precis blåst upp och börjat duggregna.

  

Kaffet gjorde susen, regnet blåste bort och vi gick ut mot vattnet.

Vi sätter sikte mot den mäktiga fyren på Holmudden innan vi styr vidare mot Norsta Auren, en 4km bred sandstrand som utgör den nordligaste toppen av Fårö.

När vi når stranden har solen legat på och vi är svettiga efter ett flitigt tempo, så vi slänger ryggsäckarna och springer ner i det brusande vattnet för årets första dopp! Det är inte varmt. Alls! Men solen och vinden torkar oss snabbt och vi känner oss nästan pånyttfödda.

Nu är det bara några kilometer kvar till vår tilltänkta tältplats,  den vindpinade sanden är välpackad gör sista biten lättvandrad. Sedan blir det upp med tält och koppla av i solen som håller i sig ända tills den går ner i havet!

En riktigt härlig kväll med ambitiös matlagning hägrar som inte lämnar någon av våra magar besviken. Vi drar på pannlamporna och sätter igång lite för sent, så maten blir serverad strax efter 23. Men gott var det!

Påföljande morgon tar vi en sömnig frukost liggande i den mjuka, varma vassen innan vi börjar packa ryggsäckarna på nytt.

Vi siktar på Ekeviken där vi parkerat bilen och sneddar över skogen för att slippa asfaltsvägarna. Här finns faktiskt många bra stigar att följa men bitvis får man traska i obanad natur. Som tur är så är det ingen snårig undervegetation här, bara lite mjukt ris så det är inga problem för oss att gå i skogen.

Tempot blev rätt högt på vägen hem så det stod inte på förrän vi kom ut till Ekeviken och vår bil.

Känslan att få komma hem och ta en dusch är alltid lockande, men i bilen på väg hem mot Visby känner man ändå att det inte hade varit helt fel med en natt till i det fria... Men så är det väl alltid ;)

För den intresserade så har vi startat en en Facebook-grupp som heter "Gotland Outdoor" där vi tipsar varandra om fler liknande Gotlandsturer och delar med oss av bilderna!

/Anders

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2015-06-24 21:33   viktorpettersson
Trevlig och inspirerande berättelse om en riktigt fin tur! Nu vill man ut och slå upp tältet.
 
Svar 2015-06-27 07:52   Aekma
Tack Viktor ;) Ja man är rätt sugen på att komma ut igen själv nu när det är så fint ute!
 

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.