Artiklar > Expeditionsapotek

Expeditionsapotek

 

Expeditionsapoteket

Sjukdomar kan fördärva den mest välplanerade expedition eller resa. Det finns sjukdomar som är svåra att skydda sig mot, men med genom att planera väl och agera smart kan man förbättra oddsen avsevärt. Anna sjögren har sammanställt några enkla och effektiva tips på hur du håller dig frisk på resan.

Inför resan 
Var ute i god tid. Minst en månads förberedelse behövs för att hinna med att kontrollera och ta nödvändiga vaccinationer. Helst två till tre månader för att vara på den säkra sidan. 
1. Ta med ett reseapotek som innehåller de läkemedel och förbandsmaterial som är nödvändiga och som räcker hela resan (inkl oförutsedda händelser). Se förslag på reseapotek. Förvara alla preparat i sina original förpackningar och bär dem helst i handbagaget så att de inte kommer bort. 
2. Du som har glasögon och kontaktlinser bör ha med dig reserver. Ta även med nödvändig rengöringsutrustning. Artificiell tårvätska kan också vara bra att ha med för att lindra trötta ögon. 
3. Se till att ha genomgått en grundlig läkarundersökning innan du åker iväg. 
4. Vaccinationer. Se till att ha rådgjort med vaccinationscentralen innan du åker iväg så att du får rätt skydd. Kolla gärna med några olika vaccinationscentraler, det kan skilja rätt mycket på kunskap och hur uppdaterade personalen är.

Råd för att undvika sjukdom i utlandet 
Ta reda på vilka förhållanden som råder i det land Du tänker åka till. Olika länder har olika standard på tex mat och vatten. I vissa länder finns det också insekter och andra djur att passa sig för. Kunskap är bästa försvar! 

Generellt är följande råd bra att tänka på.
1. Undvik kranvatten och is. 
2. Ät tillagad mat! Varm mat ska vara riktigt varm. 
3. Undvik att äta råa grönsaker, rått kött och rå fisk eller skaldjur. Risken att få diarré av dessa maträtter är upptill 6-10%. Skala frukt.
4. Undvik opastöriserad mjölk och andra mjölkrelaterade produkter (tex ost). 
5. Bada endast i klorerat vatten, saltvatten eller i väldigt klara bergsflodar/bäckar. Sötvatten kan, på många ställen i Asien, Afrika och Sydamerika, innebära en risk för att drabbas av maskangrepp som kan ge långvariga diarréer. Kolla upp vad som gäller i det område du ska resa till. 
6. Se till att dricka "säkert" vatten i tillräcklig mängd, speciellt om du är utsatt för hög värme eller har diarre för att minimera vätskeförlusten.

Förslag på reseapotek
· Malariaprofylax om befogat (se nedan)
· Insektsmedel
· Hydrokortisonkräm
· Solskyddsmedel
· Medicin mot feber och värk
· Nässpray eller pipetter (speciellt vid flygresor). Pipetter är bra om man är flera, mer hygieniskt än att dela spray
· Åksjukemedel
· Förbandsmateriel (elastisk binda, gasbinda, sårtvätt, plåster, kompress etc, fråga på apoteket)
· Medel mot diarré
· Eventuellt sprutor och kanyler

Gå igenom reseapoteket noga så att Du vet hur medicinerna skall doseras och när de ska användas. Det kan även behövas läkarintyg på att medicinen är för eget bruk, ifall man blir kontrollerad i tullen. Nålar, dropp och receptbelagda mediciner skall handhas av sjukvårdsutbildad personal.

Tips och råd
1. Insektsbett och malaria
Något som är viktigt att skydda sig mot. Använd moskitnät och myggmedel. Bär ljusa kläder med långa ärmar och ben. Fråga Din läkare om Du ska ta malariaprofylax. Det beror på vart Du ska, om du tillhör någon riskgrupp (tex gravida och barn), hur länge Du ska vara borta mm. Malariaprofylax är inte helt riskfritt, man bör därför rådgöra med läkare innan man börjar behandlingen. Det är också viktigt att veta att man kan vara resistent mot malariaprofylax, skyddet är inte hundraprocentigt, det är därför viktigt att söka läkare om man blir sjuk (bla feber) när man kommer hem.

2. Diarre
Man kan använda Loperamid (Imodium, Travello) vid diarré, men inte om man har blodig diarré, hög feber eller är allmänt medtagen. Antibiotika (norfloxacin) kan användas vid svårare diarréer. Om man är borta kortare tid och tillhör riskgrupp (tex svår inflammatorisk tarmsjukdom och svår diabetes) kan man få en antibiotikakur för hela resan för att undvika diarré. Prova gärna att äta laktobaciller (finns på apotek), man har visat effekt mot turistdiarré i vissa studier. I andra studier såg man ingen effekt, men det är inte skadligt, så det kan vara värt ett försök. Lactobaciller är nyttiga bakterier som kan hjälpa kroppen att klara av de elaka bakterierna. Stoppa ner några påsar med vätskeersättning i sjukvårdslådan. Ger avpassade mängder salt och näring när man inte kan äta normalt och är uttorkad av diarré.

3. Feber och smärta
Paracetamol och Ibuprofen är bra för feber, huvudvärk, generella smärtor, för muskel och ledvärk. Ta med en termometer för att kunna mäta temperaturen.

4. Sår, skärskador och skavsår 
Sårtvätt skall finnas med i sjukvårdslådan, det finns även färdiga våtservetter och engångsampuller för sårtvätt. Det är jätteviktigt att rengöra sår ordentligt eftersom risken för infektion oftast är högre utomlands på grund av värmen. Inspektera såret regelbundet så att det ser "friskt" och rent ut.

5. Kliande bett och irritationer 
Hydrocortison kräm lindrar klåda. Alsolsprit lindrar och kyler.

6. Solskydd
Använd solskydd med hög skyddsfaktor, som skyddar både mot UVA och UVB strålning. Se till att lägga på ofta. Skydda bar hud med kläder om solen är stark eller reflekteras i snön etc, men tänk på att vid stark sol räcker inte tunna ljusa kläder, man kan bränna sig genom kläderna. Kepsar med inbyggt nackskydd och extra långa skärmar kan vara mycket värdefulla. Se till att använda nässkydd innan det är för sent. Om du vandrar upp till basläger utan tung packning kan ett paraply vara en mycket bra sak.

7. Dricksvatten
Se till att ha med vattenreningstabletter eller vattenreningsfilter, beroende på hur dåligt vattnet misstänks vara.

8. Kanyler
I en del områden i världen är sjukvården inte så utvecklad, det kan vara bra att ha med egen utrustning, dvs kanyler och sprutor, för att undvika att bli smittad av blodbaserade sjukdomar såsom Hepatit B och HIV. Se till att ha intyg för att sprutorna är "för eget bruk" för att inte råka på problem i tullen.

av Anna Sjögren

 

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in