Expedition Sydnord 2005

Av: ulindh

För tredje gången ska Claes-Göran Erson och Erik Abrahamsson från Kramfors respektive Östersund, korsa den grönländska inlandsisen. Och nu blir det dessutom rekord, både vad gäller antalet mil och när det gäller deras egen ålder.

I fyra månader ska Claes-Göran Erson och Erik Abrahamsson släpa varsin 125 kilo tung pulka över den eviga snö som täcker Grönland. Från den sydligaste udden till Kap Morris Jesup längst upp i norr och sedan sydväst till slutdestinationen Thule Air Base är det 330 mil. Fågelvägen. Det motsvarar Sveriges längd. Tur och retur.

Två gånger tidigare har de båda skogstjänstemännen, nu 57 år fyllda, korsat Grönland. Och i sju år har de förberett sig för att kunna göra ännu ett storslaget avbrott i vardagen. Den 18 maj lämnade man Sverige, några dagar senare är det dags att återigen spänna på sig skidor och pulka och ge sig ut på den eviga isen.

Med kläder, proviant och segelskärmar nerpackade i pulkorna - där det också finns GPS, satellittelefon och vapen mot närgångna isbjörnar - ska de genomföra en expedition som bara gjorts en gång tidigare. Då var det två unga norrmän som åkte skidor över Grönland, från syd till norr.

Skillnaden är att de blev uthämtade vid Grönlands norra udde, Erson och Abrahamsson vänder istället söderut igen för att ta sig till Thule och därifrån hem till Sverige. Det blir en extra sträcka på omkring 60 mil.

- Det känns bra att inte ge upp bara för att vi blivit lite äldre, kommenterar Claes-Göran Erson. Det här blir en riktig gubbsemester, något att berätta om för barnbarnen. Och att minnas när man blir gammal.

Expeditionens hemsida

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
Sommaren 2013 gjorde André tillsammans med en god vän ett försök att bestiga Pik Lenin i Pamirbergen. Dåligt väder tvingade dem att avbryta ... 1 kommentar

Höjdarjobb

Mikke Erikssomn beskriver bergsguidens vardag. 1 kommentar
Artikeltävlingens sista bidrag kom på delad fjärdeplats - Bestigning av Store Austabotntind i Norge - Arla morgon och bilfri väg. Troligen ligger ... 3 kommentarer
Efter försöket att bestiga Carstensz Pyramid på Nya Guinea, vände Olof och Martin fören mot Darwin i Australien, samt ställde siktet på Mt. ... 2 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.