Artiklar > En helt ny utbildning inom friluftsliv – på ...

En helt ny utbildning inom friluftsliv – på webben!


Foto: Pierre Mangez

Grundaren Eric Tornblad fick idén till plattformen från flera håll. Dels har hans böcker Torka mat och Fjällmat sålt i fler än 10.000 exemplar, vilket han såg som en bekräftelse på att många vill lära sig mer. Även Facebook med alla grupper inom friluftsliv har bekräftat att många ställer frågor om vandringsleder, mat och utrustning. Då är det inte alltid avancerade frågeställningar utan ofta av typen ”Vad äter man på en fjällvandring” eller ”Får jag slå upp mitt tält var jag vill i fjällen”.

I sin research gjorde Eric bland annat en webbenkät där han fick fler än femhundra svar.

– Undersökningen visade tydligt att Sveriges friluftsälskare törstar efter kunskap, säger Eric.

Plattformen är inte tänkt att ersätta de fysiska kurser inom friluftsliv som finns idag. Den kommer att bli ett komplement för att öka antalet kurser inom friluftsliv i Sverige. Eric säger:

– Det finns ingen möjlighet för organisationer och företag att erbjuda den mängd friluftskurser som efterfrågas idag. Dels vad gäller resurser, men de som är intresserade av friluftsliv har heller inte alltid tid att ta sig till platsen där den fysiska kursen finns.

Eric ser även en stor möjlighet för företag att jobba med det som kallas ”flipped classrom”, det betyder att någon ger en utbildning i två delar, exempelvis där första kursdelen är online och den andra fysisk.

– Tänk bara på alla som ordnar kurser och guidar turer. Om de kunde ge en minikurs i till exempel teknik för skidåkning eller vad som bör finnas med i packningen skulle de personer de ska guida vara mer förberedda.

Eric säger att Friluftskurser.se kommer att inleda samarbeten med företag och organisationer inom friluftsliv:

– De företag som förstår möjligheten att bygga och sprida sitt varumärke genom att dela kunskap online kommer nog att vilja diskutera ett samarbete. Sajten kommer att spridas via bloggar, Facebook, samt finnas på kurser.se (samlingssida för kurser).

Alla kurser ges online i en så kallad lärplattform där kombinationen av text, bild, video, frågor och uppgifter ger ett högt lärande. När du skapat en profil på sajten får du tillgång till gratiskurser och kan även köpa betalkurser.

Friluftskurser.se

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2017-03-17 09:19   simonwahlstrom
Kul initiativ och lycka till! Skulle rekommendera att du skapade en Facebook-sida också.
 
Svar 2017-03-17 15:24   eric_tornblad
Finns :)
https://www.facebook.com/friluftskurser/?fref=ts
 
Svar 2017-03-17 15:42   simonwahlstrom
Missade det :) Tack för delningen!
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in