Artiklar > El Bruc och Montserrat på 2 dagar

El Bruc och Montserrat på 2 dagar

Av: Joakim Neander

Novemberklättring i konglomerat-land....

hmmmm - konglomerat, hade aldrig tidigare klättrat på den typen av berg vilket bara det gjorde mig mer intresserad av området strax norr om Barcelona. (Konglomerat)

Det vill säga El Bruc och Monserrat. Området ligger bara en timme bort med buss från Maria/Christina i Barcelona som kostar 5,70 euro enkel väg, eller varför inte ta en taxi hela vägen för 70 euro!!!

Nåväl med endast två dagar tillgängliga för klättring i min kalender blev det viktigt att få ut så mycket som möjligt av dessa. Hittade Climb In Spain och e-postade mina önskemål om att få klättra en dag i El Bruc och en dag i Montserrat till dom.

Pär Lindholm på Climb In Spain föreslog boende och en guide som inte kunde vara bättre. Min guide Lisi Roig visade sig komma från just El Bruc och har skrivit topos för delar av El Bruc och Montserrat varför hon verkligen kunde pricka in typen av klättring jag var intresserad av - en dag med sportklättring i El Bruc och en med multipitch i Montserrat.

El Bruc

I El Bruc finns en variation av sportklättringsleder av graden 5b och uppåt med en majoritet på 6a/6b, graderingarna stämmer bra med svenska grader.

Både korta single picth turer och multipitch finns och är av sportklättringskaraktär, dock kan det vara bra med lite extra små kammar och kanske några offset kilar då det ibland blir långt till nästa bult......

En helt superb arete al'a 6b på 35 meter, single pitch - mums

Det som slår mig är att klättring på konglomerat är väldigt lik inomhusklättring med slopers, pinch och emellanåt små hål där bara ett finger får plats.... Variationen av stenar i berget tar en liten stund att komma underfund med då vissa av dom är såphala medans andra erbjuder en nästan löjligt bra friktion.

Cirka 14-15 grader i luften och El Bruc visade sig från sin bästa sida.. Något att tänka på är att ha hjälm här då det lossnar lite smågrus och annat skräp som blåser ner lite då och då - dock inga stora grejer.

I El Bruc finns flera små restauranger och även en klätterbutik som har det mesta till lite bättre pris än hemma. Förare/topos för området finns här.

Det går också bra att sova i bilen ett par dagar om man parkerar sig lite diskret, tälta fungerar inte alls.

 Klättershopen i El Bruc.

 Kontaktuppgifter till Lisi Roig

Monserrat

Och nu vidare till dag två som spenderades i Montserrat. Montserrat är verkligen en av de platser som jag upplevt helt unik, på ett ganska koncentrerat område finns tillräckligt med klättring för ett antal år. Det går att välja sida på bergen efter årstid, skugga eller inte. Norrsidan innehåller något svårare leder i grader från 6b och uppåt med solsidan har en komplett blandning från 5 och uppåt.

De topos som finns är ofta väldetaljerade, dock så finns inte mycket info om approacherna. Dessa är tre till antalet och jag skulle vilja rekommendera två av dom: ta trapporna längst in nedanför liften/tåget upp och håll åt höger eller ta just tåget upp för att få en överblick (tåget kostar 9 euro tor) det medför att du kan klättra under lite mer tid istället för att irra omkring och leda leder.....

Nedan ett exempel på topo:

Klättrade dessa leder och bultmarkeringarna stämde inte riktig - det var ca 20 m till första bulten - långt även om det är lätt klättring.

Lisi på första repan - vi länkade ihop replängder under 30 m för att hålla bra tempo då det var fler linjer som skulle avverkas och nyttjade firningslederna för att ta oss ner även om det går att scrambla ner här och var.

Jag som rensar första repan - observera korset nedan mig, det syns på föregående bild också.

Lite här och var fanns spår efter "forntida" klättring och det sätt vilket de då också säkrade sig på - intressant....
 Gammal säkring på andra repan...

När vi väl kom upp fick vi en kraftig vind in från andra sidan och en rejäl temperatursänkning och skyndade på ner för att komma i lä. Skiftningarna i temp är momentana så här års.

Första toppen i Montserrat

Lederna är från ca 150-300 meter med ganska korta approacher varför det går snabbt att racka upp inför nästa och nästa och.....

  

 

Miljön är fantasktisk, the Elephant och Mammi ovan. Tyvärr hann jag inte med någon av dessa under denna endagstripp till Montserrat men jag vill tillbaka och få klättra dessa också.

För er som funderar på att resa ner dit - det är verkligen värt att hyra en guide för en dag eller två och sedan klättra vidare på egen hand. Området är stort och det finns vissa restriktioner som kan vara bra att få med sig samt förmånen att inte behöva lägga tid på att leta.

Pär Lindholm på Climb in Spain hjälper er med att fixa bra boende, guider samt allehanda bra tips. Kan vara bra att ha bil om man vill variera sig från konglomerat, det finns ju både kalk och granit på inte alls orimliga avstånd. Och som vanligt i Spanien och kanske framförallt Katalonien så får man förstklassig mat till bra priser på restaurangerna - dock så öppnar dessa inte före 20:30 ibland.....

Jag kan även tänka mig att svara på frågor om ni e-postar mig via utsidan.

En mycket nöjd klättrare som fick upplevelser motsvarande 5 dagars klättring på två, vilar nu fingrarna några dagar.....

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2014-11-14 10:29   utomjording
Betygsätt gärna: 5
Kul att du kom hit, hoppas vi ses nästa gång!
 
2014-11-14 14:14   Gamling
Trevlig påminnelse! Jag var på samma leder i Montserrat för en massa år sen och blev plötsligt sugen på ett återbesök.
 
2014-11-15 00:58   3056Claesson
Betygsätt gärna: 4
Såg sjukt härligt ut, får ta mig i kragen och resa dit någon gång!
 
2014-11-15 18:07   Idakei
Oj vad fint! Jag drömmer om att klättra i Montserrat. Det är en av de mest gripande platser jag besökt, men jag var där innan jag började klättra. Nästa år kanske ... Tack för fin skildring och lockande bilder!
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in