Ekoturismpris

Av: ulindh

Ekoturismpris till Grövelsjöns fjällstation STF.

Ekoturismpriset för 2003 tilldelades den 3 mars Barbara och Charlie Ekberg med personal på Grövelsjöns Fjällstation i Dalarna.
Varje år delar Svenska Ekoturismföreningen tillsammans med branschtidningen Travel News ut detta prestigefyllda pris till den svenska arrangör som bäst levandegör ekoturismen. Nytt för i år är att alla nominerade kandidater till priset hämtats från ²Naturens Bästa² - det första nationella kvalitetsmärkningssystemet för ekoturism på det norra halvklotet.

Motivering:
Grövelsjön är en av Sveriges gemytligaste fjällstationer, och har för många blivit entrébiljetten till vår fjällvärld. Under årens lopp har genomtänkta kvalitetsarrangemang utvecklats för allt från familjer och singlar till konferensgrupper och stressade storstadsmänniskor. Man har visat att ekoturism kan vara fyllt av nya bekantskaper, mys framför brasan, utsökt mat, lek i snölandskapet och sköna vandringar i sommarfjällen. Arrangemang som alla kännetecknas av kunniga guider, varierat innehåll, utförlig information och stor känsla för den omgivande naturen.
Grövelsjöns Fjällstation ligger också i den absoluta frontlinjen när det gäller miljötänkande, ekologisk mat och lokalanpassning av turismen.
Förtjänster som, tillsammans med den höga naturupplevelsekvaliteten, redan förra året kvalificerade anläggningen till den första omgången arrangörer i ekoturismmärkningen Naturens Bästa.


Bakgrund:
Grövelsjöns Fjällstation, i nordvästra spetsen av Dalarna och mitt i ett av landets finaste och mest orörda fjällområden, är känd för sin kvalitet, kunniga guider, höga miljöprofil, lokala förankring och helhjärtade satsningar på ekologiska alternativ.
Grövelsjöns Fjällstation är en pionjär inom svensk ekoturism. År 2002 diplomerades företaget inom Naturens Bästa, och får därmed använda kvalitetssymbolen Naturens Bästa på ett urval av sina arrangemang.
Under många år har anläggningen satsat medvetet på upplevelsekvalitet, miljö- och naturskydd. Något som bland annat lett till stora energivinster och att Grövelsjön blev den första Svanen-märkta fjällstationen. Vidare har man varit med och återskapat några av traktens värdefullaste fäbodar, och man blev dessutom först i Sverige med att KRAV-certifiera sin restaurang. Under Barbaras och Charlies ledning har man också aktivt värnat om det lokala. Merparten av de anställda kommer från Älvdalens kommun och många råvaror köps in från traktens producenter.
Därmed är man ett föredöme för en målmedveten utveckling av turismen i nordvästra Dalarna. Men inget är gratis, och bakom framgången ligger extra ansträngningar från alla av stationens medarbetare.
- Det känns enormt roligt att ett femton års utvecklingsarbete med hållbar och lokalanpassad turism nu premieras. Att utses till Årets Ekoturismarrangör är enormt roligt och en bekräftelse på många års engagemang och ansträngningar. Samtidigt ger det stationens personal både kraft och inspiration, och en vilja att göra svensk ekoturism än bättre i framtiden, säger Charlie Ekberg.
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.