Nyheter > Dykpark Vättern ett steg närmre verklighet!

Dykpark Vättern ett steg närmre verklighet!

I oktober förra året utförde dykare de första tillåtna dykningarna på Eric Nordevall i Vättern på 7år. Anledningen till dyken var att skaffa underlag inför en kommande dokumentation som förhoppningsvis ska leda till att dykförbudet kan plockas bort och dykare kan åter besöka vraket.

Som förebild använder initiativtagaren Erik Rådström ett liknande projekt i Dalarö där de arbetat fram en ersättning till dagens dykförbud. Istället för dykförbud är tanken att man kan bilda ett kulturreservat kring vraket. Kulturreservatet kan i sig fungera som ett dykförbud men ändå tillåta dykningar tillsammans med utbildade guider och godkända utfärdsarrangörer, på så sätt bevarar man men samtidigt gör det tillgängligt.

Nu har dykarna i projektet med dykparken i Vättern fått ett nytt dyktillstånd på Eric Nordevall som sträcker sig fram till 31 oktober i år. Planen är att rensa upp gammal utrustning från tidigare dokumentationer och rester från gamla bojningar som sattes rakt i vraket innan vraket försattes med dykförbud. Vidare kommer de dokumentera vraket med både foto och video. Förhoppningen är att materialet ska kunna användas för att skapa ett intresse även hos personer som inte dyker.

Efter den 31 oktober ska all dokumentation sammanställas och förhoppningsvis kommer det leda till att dykförbudet kan omvandlas till ett kulturreservat och en dykpark kan bildas.

Inom ett par veckor kommer de första dykningarna för året att ske, men ni kan redan nu följa projektet på www.dykparkvattern.se eller ansöka om inträde i deras facebookgrupp för regelbunden uppdatering.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar