Artiklar > De cyklar mot Kapstaden

De cyklar mot Kapstaden

Nanna och Elof är på väg mot Kapstaden på cykel, de började sin cykling i juni från Trelleborg. De har nu nått en av sina milstolpar – Aten. Utsidan har ställt lite frågor till dem innan de cyklar vidare mot Kapstaden.


Elof på väg uppför i Montenegro.

Det har blivit några mil i sadlarna nu, hur laddar ni batterierna i Aten?

Visst har det blivit det, hela 5129 km faktiskt! Vi har hyrt en lägenhet här i centrala Aten i drygt en vecka, och bara vetskapen om att ha en säng som väntar varje kväll är avslappning för oss! Annars har det blivit ett och annat restaurangbesök som ackompanjerats av några buteljer från det inhemska sortimentet! Över helgen kom dessutom en god vän ner på besök från Sverige, och att få vara med henne i några dagar kändes som ett härligt avslut på detta kapitlet av resan!

Hur många länder har ni cyklat igenom sen starten från Trelleborg?

Hela 10 stycken!

När ni inte har tältat eller bjudits in till människor har ni övernattat hos folk ni fått kontakt med via Warmshowers, en internetbaserad community för cyklister som behöver sovplats. Har det fungerat bra?

Vår erfarenhet av Warmshowers är att det alltid är väldigt generösa och trevliga människor med en stor vilja att hjälpa till. Visst har vi hamnat hemma hos lite underliga karaktärer ibland, men det är bara skoj! En bonus med Warmshowers är ju också att det oftast är personer som själv ägnat sig åt något slags resande med cykel och därför har stor förståelse vad man vill ha efter en slitig dag i sadeln! Vi bör dock nämna att vi inte kunnat använda Warmshowers speciellt mycket, dels på grund av att fenomenet inte är alls lika utbrett i många av de länderna vi cyklat, och eftersom vi dessutom gjort det till en vana att ge oss ut i de mest glesbebygda områdena!

Vid några tillfällen har cyklarna krånglat, men jag har inte sett  något om punkteringar i bloggen, har ni klarat er helt från det trots grusvägar och oländig terräng?

Vi cyklar ju båda två slanglöst, och vid de få tillfällena det faktiskt har gått hål på däcken så har det reparerat sig själv! I Albanien hade vi dock ett litet missöde med Elofs bakdäck när väven i gummit sprack och bildade en stor bubbla som under en veckas tid växte och till slut punkterades. Sedan dess har Elof cyklat med slang i bakdäcket som rullat på problemfritt trots den utmanande terrängen! Slanglöst är framtiden och punkteringar är något som hör till historieböckerna!


Bild från Elofs däckhaveri i Albanien.

Hur går det med språket under er resa, kan ni fler språk än engelska?

Tyvärr inte, det finns många gånger under den här resan som vi känt oss frustrerade just på grund av det! Värst är det nog när vi blivit hembjudna och inte delar något gemensamt språk och vi märkt hur nyfikna personer varit på oss och vår resa och vice versa givetvis! Men vi anser oss själva ändå vara hyggliga på kroppsspråk och på det kan man komma rätt långt!

Hur planerade är era dagsetapper?

Om det inte har behövts så har de inte varit planerade alls! Undantagen har varit när vi har cyklat in i större städer och nu under de senaste veckorna i Grekland då vi haft olika byar i sikte på kvällen för att kunna sova inomhus.
Vi resonerar att med ett tält, utrustning för rådande klimat, obegränsat med tid och tillräckligt med mat och vatten finns det ingen anledning att sätta upp dagsetapper! För oss hade det bara inneburit extra stress, vi välkomnar det oplanerade med öppna armar.

Hur tar ni er från Aten till nästa kontinent?

Med flyg! Eftersom det inte är ett alternativ att cykla genom Mellanöstern och Syrien just nu ser vi inget annat alternativ än att ta flyget från Aten till Kairo!

Vad har ni för förväntningar på den vidare cyklingen mot Kapstaden?

Att svårighetsgraden på livet kommer bli högre är givetvis med i beräkningarna. Vi förväntar oss nog att tillvaron kommer bli lite extra allt! Både toppar och dalar kommer nog dras till sin spets på ett sätt som vi hittills inte upplevt, men det återstår att se!

Vilken plats är er nästa milstolpe?

När vi rullar över gränsen till Etiopien och vår lilla utflykt i Saharaöknen är avklarad.

Vi önskar er lycka till på den fortsatta färden mot Kapstaden!

Tusen tack!

Här är lite bilder från deras cykling.


Grusväg i Albanien.


Nanna tar en paus i Albanien.


Vy över väg i Serbien.


Väg i Grekland.


Kylig cykling i Grekland.

Foto: Nanna Geidenmark och Elof Cervin

Det går att följa Nanna och Elof i deras blogg, och via Instagram eller Facebook.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar