Nyheter > Chalmersstudenter prisade för unika vindskydd

Chalmersstudenter prisade för unika vindskydd


Foto:
Fredrik Schenholm

Västkuststiftelsens pris för utmärkt friluftsdesign har delats ut till Chalmersstudenterna Hugo Bauer och Nelly Elfvelin. Studenterna har ritat förslag på vindskydd, som i och med vinsten ska realiseras och byggas någonstans längs Bohusleden, Kuststigen, Gotaleden eller i något av de 280 reservat som Västkuststiftelsen förvaltar under 2020.

Prisutdelningen ägde rum på Västkuststiftelsens kontor i centrala Göteborg. Priset består förutom äran också av 5 000 kronor och ett ek-diplom.

Västkuststiftelsen är sedan ett drygt år tillbaka på Västra Götalandsregionens uppdrag samordnare för utveckling av Bohusleden, Kuststigen och Gotaleden. Syftet är att utveckla lederna och öka tillgängligheten för vandring, för både invånare och besökare. I uppdraget finns också ett samarbete med arkitektutbildningen på Chalmers Tekniska Högskola, där nya arkitektstudenter varje höst ritar och bygger vindskyddsmodeller.

- Syftet är att studenterna ska komma närmare arbetslivet genom att utveckla projekt som kan förverkligas och skapa nytta för andra. Vi är mycket glada för Hugo och Nellys skull – det är fantastiskt kul och lärorikt för dem att få förverkliga sina vindskyddsritningar, säger Björn Gross, lärare och kursansvarig, Chalmers Tekniska Högskola.

Under hösten 2019 har Västkuststiftelsen hållit en föreläsning för studenterna om de viktigaste funktionerna som vindskydd bör ha och vad som kan vara bra att tänka på i planeringen av nya vindskydd. Västkuststiftelsen har erbjudit handledning till samtliga studenter.

- Vi hoppas att detta samarbete ska fortsätta, och på sikt också leda till ännu fler unika och inbjudande vindskydd i regionen, säger Stig Olov Tingbratt, ordförande i Västkuststiftelsen.

Att Västkuststiftelsen och Chalmers tillsammans lyfter fram vandring och innovativa vindskydd i rampljuset är något som uppskattas av Turistrådet Västsveriges VD Fredrik Linden.

- Det finns en stor efterfrågan på hållbara, kvalitetssäkrade vandringsleder. Hemestertrenden växer sig starkare och starkare, och där har vi tillsammans med de lokala besöksnäringsföretagen de senaste åren satsat ordentligt på att marknadsföra Västsverige som vandringsdestination.

Hugo Bauers ritning

Nelly Elfvelins ritning.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in