Bestiga Snöhetta på skidor i vinter?

Norge har 344 toppar över 2000meter. Ska du bestiga en på skidor rekomenderar jag Snöhetta. Varför vänta, ta turen redan i år!

Av: kjersti

Norge har 344 toppar över 2000meter. Snöhetta blev länge räknat för att vara den högsta, men tiden har visat att där finns 23 fjälltoppar som är högre. Snöhetta med sina 2286 möh blev bestigit första gången redan i 1789. Bestigningen är den första kända bestigningen av en fjälltopp över 2000 meter i Norge, men det lär vara någon som har knallat upp tidigare i historien.

Snöhetta är mycket väl egnat för att bestigas vinterstid, och ligger nära gränsen till Sverige, och inte i Jotunheimen (mitt i landet) som de flesta av Norges 2000 meters toppar. Självbetjäningsstugan Reinheim är ett bra utgångspunkt för en skitur upp Snöhetta. Förslagsivs börjar du turen på Kongsvold fjällstuga, dit kommer du med tog från Oslo eller på E45/84:an från Östersund.

Läs mer om mina fjälläventyr och fler tips om Norge på min blogg http://kjerstimalene.wordpress.com

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-02-23 15:08   Weranda
Betygsätt gärna: 5
Snöhetta är nabolandets absolut vackraste fjällmassiv, och det värmer i hjärtat när jag ser den här bilden. Och det är väl ingen slump att den världsberömda norska arkitekturfirman valt att bära samma namn som fjället. Den vidsträckta högfjällsplatån framför, gör att man kan njuta av den majestätiska synen under lång tid. Det är ovanligt i Norge, där allting dyker upp ganska tvärt. Tack, Kjersti, för din fina bild!
 
2009-05-09 14:07   Christer S
Snöhetta är ett fint fjäll ! Det är ett av de bekvämaste och trivsammaste 2000-meters fjäll jag har bestigit (sommartid) och har både fin utsikt och en spännande rygg.
 

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?
Fler kvinnor än någonsin har anmält sig till nästa års Vasaloppet. Nu fortsätter arbetet för att få fler kvinnor att även anmäla sig till cykelloppen.
Frågor angående ”rätt” vildmarksutrustning ökar. Vissa föremål är “nödvändiga” men de finns massa varianter! Hur lång turen är spelar roll men det ... 7 kommentarer

Vasaarenan på turskidor

7 dagars tur i februari vid Vasaloppets spår. 5 kommentarer

Dramatisk vintertur

Den senaste tiden har det blåst mycket, och det kommer så att fortsätta några dagar till! Ni som känner för att läsa om stormar i den trygga ... 4 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.