Artiklar > Arkar

Arkar

Av: uppsala69

Vad betyder arkarna för befolkningen i Kiruna med omnejd? Kanske ingenting om man frågar människor som bor söderut i Sverige. Men frågar du personer som tycker om att fiska och att kunna vara ute lite varstans samt bor i Kiruna så svaret ganska självklart.

I Torneträskområdet är det ofta minus 25 grader eller mer på vintern. Och även om befolkningen i norr är köldtåligt så finns det ju gränser. Vill man pimpla fisk i stort sett dygnet runt måste man ha en ark.

Och vad är då det? En ark är ett hembyggt hus som står på medar och kan dras långt ut på isen. I den kan man få upp till 25 grader varmt i kaminen och då förstår man bättre fiskarnas entusiasm och uthållighet. Detta måste man berätta för personer som inte har någon aning.

När det är varmt och skönt kan man få höra kommentarer som ”Fast det är svinkallt där ute, sitter jag å fiskar i kalsonger här inne".

Att kroka fast arken efter skotern är enkelt. Huset ska färdas ut, långt ut, på den kalla metertjocka isen på sjön Torneträsk eller någon annan fjällsjö som finns där ute. Och väl där ute kan fritidsfiskaren njuta av varmt och säkert fiske. För inuti huset har det borrats ett pimpelhål genom golvet rätt ner genom isen. Arken, är det ultimata boendet under vinterfisket. För trots sina fyra kvadratmeter eller mer går det, med hjälp av flexibilitet och smarta inredningslösningar, att leva ett nästintill komplett vardagsliv under några vinterdygn. I bara Torneträskområdet finns omkring 1000 arkar. Alla är hemmabyggen med mycket olika standard och utseende. På en och samma gång är det kulturhistoria, arkitektur och personliga konstverk.
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2004-12-11 08:30   svingen
Betyg: 4
Mycket intressant.
Finns det bilder eller ritningar på dessa kreationer. Jag är själv fascinerad av alla typer av jakt- fiske och naturhytter på existensiell mininivå-
Mats
 
2006-02-12 20:42   backpack
Betyg: 4
Har funderat på att bygga nåt liknande men aldrig fått tid. En mycket smart konstruktion..
Kenneth
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar