Årets vandrarhem 2007

Årets vandrarhem 2007 finns på Orust. Sveriges bästa vandrarhem 2007 finns på Orust, i Ebbamåla Bruk, Härnösand, Kalix och Kungälv. För åttonde året i rad har Svenska Turistföreningen (STF) premierat de vandrarhem som utmärkt sig mest under året. Det mest prestigefyllda priset ”Årets kudde” fick STF Tofta Gård/Orust, som är mest populärt bland gästerna.

Av: ulindh

Sveriges bästa vandrarhem 2007 finns på Orust, i Ebbamåla Bruk, Härnösand, Kalix och Kungälv. För åttonde året i rad har Svenska Turistföreningen (STF) premierat de vandrarhem som utmärkt sig mest under året. Det mest prestigefyllda priset ”Årets kudde” fick STF Tofta Gård/Orust, som är mest populärt bland gästerna.

Det finns 320 STF-vandrarhem spridda över hela landet. Nu är det klart vilka av dessa som varit mest populära under 2007. Årets vandrarhem har korats inom fem olika kategorier. Utmärkelsen Årets vandrarhem är indelad i fem olika kategorier, som grundar sig på en omröstning på STFs hemsida och på statistik.

Årets kudde: STF Vandrarhem Tofta Gård/Orust (Bohuslän)
Värdar: Maria Laurell och Hans Johansson, telefon 0304-503 80 eller 0733-70 18 78
Årets kudde är den mest prestigefyllda utmärkelsen eftersom den tilldelas det vandrarhem som är mest uppskattat bland gästerna. STF Vandrarhem Tofta Gård/Orust är lika populärt bland grupper som enskilda och i år kan man dessutom stoltsera med en gästnattsökning på närmare 20 procent. Gästernas beröm handlar om allt från det fina läget och den vackra skärgårdsnaturen till den goda maten, det trevliga bemötandet och den höga servicenivån.

Årets natur- och kulturupplevelse: STF Vandrarhem Ebbamåla Bruk (Blekinge)
Värdar: Anna-Karin och Anders Randver, telefon 0454-77 40 00
Utmärkelsen tilldelas det vandrarhem som på bäst sätt inspirerar gästerna till natur- och kulturupplevelser. Med anor från slutet av 1800-talet är STF Vandrarhem Ebbamåla Bruk ett stycke kulturhistoria i sig. Här finns bl a gjuteri, smedja, vattenkraftverk och mekanisk verkstad, som tillgängliggörs via guidade visningar. Är det den vackra naturen längs Mörrumsån som lockar så finns roddbåtar, kanoter och cyklar till uthyrning.

Årets nykomling: STF Vandrarhem Härnösand/Mitti (Ångermanland)
Värdar: Cecilia och Dan Bergström, telefon 0611-243 00 eller 073-560 97 08
Utmärkelsen tilldelas ett nytt vandrarhem eller ett vandrarhem med ny värd. På det nya vandrarhemmet i centrala Härnösand trivs både grupper och enskilda gäster, turister och tjänsteresenärer. Värdarna uppvisar både framåtanda och entusiasm, vilket avspeglas på såväl beläggningen som gästernas positiva kommentarer. Vandrarhemmet ligger också i framkant när det gäller tillgänglighet och aktivitetsutbud.

Årets gästnattsprestation 1: STF Vandrarhem Kungälv (Bohuslän)
Värd: Fredrika Söderlund, telefon 0303-189 00
I kategorin för vandrarhem med fler än 5 000 gästnätter/år har STF Vandrarhem Kungälv svarat för den mest imponerande gästnattsprestationen. Hittills i år har gästnätterna ökat med cirka 30 procent, från 5 500 till drygt 7 000. En av förklaringarna är en lyckad satsning på konferenser. En annan förklaring är att tillgängligheten har ökat. Något som också lockar besökare till STF Vandrarhem Kungälv är medeltidsprofilen, som märks på både arrangemangsutbudet och serveringen.

Årets gästnattsprestation 2: STF Vandrarhem Kalix (Norrbotten)
Värd: Grytnäs Herrgårds Hembygdsförening, telefon 0923-107 33 eller
Carl Otto Gählman 070-632 18 70
I kategorin för vandrarhem med färre än 5 000 gästnätter/år har STF Vandrarhem Kalix gjort årets gästnattsprestation. I fjol hade vandrarhemmet cirka 1000 gästnätter. I år ser antalet ut att landa på närmare 2500. Det handlar alltså om en smått ofattbar ökning med cirka 170 procent. Det nya IKEA-varuhuset i Haparanda är en del av förklaringen, men långt ifrån hela. Mycket beror också på en omfattande renovering, och ett ökat engagemang från värdarna.
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.