Nyheter > Årets naturfotograf 2018 - Johan Hammar

Årets naturfotograf 2018 - Johan Hammar


Gädda. Foto: Johan Hammar

– Många svenskar vet hur ett korallrev ser ut men få känner nog till att det kan se ut såhär i en svensk sjö. Stänglar av näckrosor sträcker sig upp mot ytan och botten täcks av en vackert ljusgrön matta med kransalger. Och där, blixtstilla under näckrosorna, står gäddan och lurpassar. Det är bara bröstfenorna som rör sig lite försiktigt.– Sakta, sakta glider jag närmare gäddan. Sen ligger jag bara där och betraktar, glömmer nästan bort att fotografera. Ett helt magiskt ögonblick i en svensk sjö, säger Johan Hammar.

̶  Johan Hammar får utmärkelsen för sin stilsäkra och multimediala upptäcktsresa till våra sötvattens spännande värld av liv. Så väl under som ovan ytan förmår Johan att visa vägen genom fotografi, film, kunskap och ny teknik, säger Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket.

Johan Hammar är biologen som blev fotograf och filmare. Efter 15 år som biolog arbetar han sedan 2013 som fotograf och filmare på heltid.

Drivkraften är att berätta, fascinera, informera och väcka nyfikenhet kring natur- och miljöfrågor. Foto, film, ljud och VR är verktygen.

– Att ta bilden är bara det första steget. Sen börjar det riktiga arbetet, säger Johan Hammar som just nu är aktuell med ett flerårigt projekt om svenska sötvatten. Projektet har resulterat i en bok ”Sötvatten – en värld av liv”, mängder med föreläsningar och flera stora utställningar.

Johan är också en mycket uppskattad föredragshållare och inspiratör som trollbinder publiken med sitt kunnande och engagemang.


Johan Hammar i Halla mölla vattenfall i Verkeån. Foto: Jesper Heimersson

– Att få den här utmärkelsen är fantastiskt roligt och förhoppningsvis kommer det också innebära att våra fantastiska sjöar, vattendrag, våtmarker och vattenpölar får lite mer uppmärksamhet. Det förtjänar de verkligen, avslutar Johan Hammar. 

Se även:

www.johanhammar.com

Sötvatten

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2019-06-09 21:19   Stommen
Det är du värd....Grattis!!
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in