Nyheter > Åre satsar stort på vandring

Åre satsar stort på vandring


Foto: Anette Andersson

Åre satsar stort på vandringen med vidareutveckling av ledcentraler och upprustning av leder. Samtidigt fortsätter man utveckla Åretrails.com, en digital ledguide över Årefjällens alla leder. Det blir nu också enklare att ta sig till sensommarens vandringar i Åre med Snälltågets nya nattåg i september. I satsningen ingår Åre Sweden, Åre Destination och SkiStar.

Upprustning av leder med mera
Riktade insatser görs utmed St Olavsleden på sträckan mellan Undersåker och Tännforsen samt på vandringslederna kring Fröå Gruva och i Ullådalen med bland annat nya spänger, kavelbroar och skyltning.

Till denna sommar har också ett omfattande upprustningsjobb med lederna på Åreskutan gjorts och även satt in nya kaminer i vindskydden på Åreskutan och byggt ett helt nytt vindskydd på Totthummeln.

Det nya förenklade upplägget kring ledcentralerna går ut på en tydligare indelning av områden. Utgångspunkten är Åre Torg där hela Åres ledsystem syns i en översikt. Därefter blir det mer och mer inzoomat på det aktuella området ju närmare utgångspunkten man kommer. På ledcentralen i Ullådalen syns till exempel bara de leder som är nåbara just därifrån. Ledcentraler finns på Åre torg, Stjärntorget, Fjällgården, Kabinbanans bergstation, Ullådalen, Mörvikshummeln, i Duved by, Hamres parkering, Tegefjäll dal och berg, Björnens XC-arena och Fröå.

Åre Trails är en digital ledguide över Årefjällens alla leder. Här får man dagsfärska uppdateringar om ledernas skick och viktig information om till exempel jaktperioder och eventuella underhåll och avstängningar.

Lång säsong och nya nattåg
Vandringssäsongen i Åre sträcker sig från maj ända fram till oktober/november.

Sensommaren och hösten är en särskilt fin tid – luften är krispig och klar, fjället sprakar i alla möjliga färger och naturens skafferi står på vid gavel med alltifrån hjortron och lingon till olika sorters matsvampar.

Utöver SJs ordinarie tågtrafik kommer sträckan mellan södra Sverige och Åre förstärkas med Snälltågets nya satsning där man lanserar nya nattåg från Malmö via Stockholm till Åre med start 30 augusti. Nattågen avgår två gånger i veckan i båda riktningar och är igång till och med 24 september.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in