Nyheter > Antalet vandrare på Bergslagsleden har ...

Antalet vandrare på Bergslagsleden har fördubblats på tre år

Foto: Region Örebro län

En inventering som gjorts under hösten visar att antalet vandrare på Bergslagsleden har fördubblats på tre år. 2016 gjordes den senaste mätningen och årets siffror visar att Bergslagsleden blir en allt populärare led för vandrare.

Friluftsliv ligger i tiden. Fler och fler upptäcker njutningen av att röra på sig. Det finns också en rad positiva hälsomässiga aspekter med att röra på sig. Ett bra ställe att göra det på är Bergslagsleden. Den är en led som sträcker sig som en pulsåder genom Örebro län, från Kloten i norr till Stenkällegården i söder. Leden är 28 mil och har 17 etapper i varierande svårighetsgrad. Alla kan vandra Bergslagsleden och många gör det också.  

Sedan några år tillbaka är Region Örebro län huvudman för leden och ett kontinuerligt förbättringsarbete har gjort att leden betraktas som en av de mer välskötta låglandslederna i Sverige.

Satsningar har gett resultat

Det visar sig nu att alla dessa satsningar har gett resultat. Under hösten 2019 har åtta räknare placerats ut på strategiska platser längs med leden och dessa visar att  50 000 vandrare nyttjat Bergslagsleden vid något tillfälle under året.

Den senaste mätningen gjordes för tre år sedan och visade då att 25 000 hade gått leden. Det var en bra siffra då, men den har nu alltså fördubblats på tre år!

-  Vi vet att friluftsliv och motion är bra för folkhälsan och det är roligt att kunna konstatera att de satsningar vi gjort på Bergslagsleden också har gett resultat. Det här är en ökning som överträffar det jag hade väntat mig, så det här är ju otroligt roligt, säger Irén Lejegren (S), regionråd och ordförande i regionala tillväxtnämnden.

-  Det här är väldigt roliga siffror. Det är ju en fantastisk upplevelse att gå Bergslagsleden med sina varierande naturtyper, från den vildaste vildmarken i norr till Tivedens trolska natur i söder. Kul att så många har upptäckt detta, säger utvecklingsledare för Bergslagsleden, Johan Karlström på Region Örebro län.

Under hösten har en särskild satsning gjorts på Göljestigen för att göra en del av leden tillgänglig för fler personer. Den sträckan ska invigas till våren.

Bergslagsledens hemsida.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in

Tips!