Annis är ny utbildare av forsguider - första kvinnan i Sverige

Anna-Maria ”Annis” Nyberg är den första kvinnan i Sverige som blivit godkänd av Transportstyrelsen att utbilda och examinera forsguider.

Av: Alicia Schumacher

Annis Nyberg. Foto: Upplev Järvsö

Foto: Upplev Järvsö

Anna-Maria ”Annis” Nyberg är säkerhetschef och forsguide på aktivitetsföretaget Upplev Järvsö. Hon blev nyligen godkänd av Transportstyrelsen att kunna utbilda och examinera forsguider.

– Det känns skönt att ha fått min licens och roligt att visa att även vi kvinnor kan göra det här. Det kan locka fler tjejer till de här arbetena.

Idag finns det tolv utbildare av forsguider i Sverige, varav Annis är den enda kvinnan. För att bli licenserad utbildare av forsguider krävs det att man bland annat har fem års dokumenterad erfarenhet av kommersiell forsränning och en godkänd avancerad räddningsutbildning för kommersiell forsränning. Licensen utfärdas sedan av Transportstyrelsen.

Varför tror du att det inte är fler kvinnor som är licenserade utbildare av forsguider?

– Jag vet inte riktigt, det är en svår fråga. Det är en tuff miljö men man behöver inte vara überstark för att vara forsguide utan då får man bara satsa mer på teknik. Det är ett superroligt yrke. Jag ser gärna mer tjejer! 

Annis började paddla forskajak år 1999 efter att hennes bror Pelle, som äger och driver Upplev Järvsö, hade fastnat för forspaddling. Hon paddlar mest i Edängeforsen i Ljusnan men hon har även paddlat i Nepal, Frankrike och Norge. 

– Adrenalinet man får av att paddla och känslan av att man klarade av det har gjort att man har fortsatt. 

Idag guider hon grupper i gummibåt, riverboard, duckies och forskajak. Hon tycker att det bästa med att arbeta som forsguide, och numera även utbildare av forsguider, är att introducera människor för forsen och naturen.

– Vissa är supernervösa men när man får de att känna att det här var roligt och coolt då känner man att man har lyckats. 

Anna-Maria ”Annis” Nyberg:

Ålder: 39
Bor: Järvsö
Jobbar med: Säkerhetschef och forsguide på Upplev Järvsö. Jobbar även som undersköterska och på vintern som skidpatrull.
Utbildning och certifikat: Certifierad utbildare forsguide, svart paddelpass fors (Svenska Kanotförbundet), behörighet att examinera upp till nivå röd i paddelpasset, WRTPro (Rescue 3), WRTA (Rescue 3).

Licenserad utbildare av forsguide:

För att inneha rollen som utbildare krävs en giltig licens. Licens som utbildare prövas av Transportstyrelsen efter ansökan och får utfärdas till den person som vid ansökan kan visa
1. minst fem års dokumenterad erfarenhet av kommersiell forsränning, varav två år i fors graderad till klass 4–5,
2. relevant omdöme och lämplighet vid prövning,
3. en skriftlig kursplan i enlighet med 9 kap. 2 §,
4. ett skriftligt slutprov i enlighet med 9 kap. 2 §,
5. ett intyg om godkänd räddningsutbildning för kommersiell forsränning, och
6. ett intyg om godkänd avancerad räddningsutbildning för kommersiell forsränning.

Foto: Upplev Järvsö

Foto: Upplev Järvsö

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Johanna 17 år fick tillbringa ett dygn tillsammans med Annelie Pompe och de forspaddlade i Mörrumsån och campade i en glänta i bokskogen.
En berättelse om en dag på floden Una. Ett magiskt äventyr som väcker både kropp och själ. Floden Una räknas än idag till en av Europas renaste ... 8 kommentarer
Här kommer fortsättningen av La Mosquita med packraft - för att upptäcka ett av Centralamerikas mest avlägsna hörn. 3 kommentarer
De cyklade mellan Kanada och Panama - men tog en paus för att upptäcka ett av Centralamerikas mest avlägsna hörn med hjälp av varsin packraft. 7 kommentarer
Efter väldigt många cyklade kilometer var det dags för något helt annat. Paddling. I en hemsnickrad träkanot. Längs Nigerflodens jungfrudel i ... 3 kommentarer

Lager på lager – klä dig rätt

Så anpassar du dina kläder till väderförhållanden och fysisk aktivitet.