Nyheter > Anders ska vandra 450 mil långa Continental ...

Anders ska vandra 450 mil långa Continental Divide Trail

Anders Wigren på Pacific Crest Trail i Kalifornien 2016. Foto privat.

Lördagen den 21 april, påbörjar långdistansvandraren Anders Wigren sin färd från Mexiko till Kanada längs med den drygt 450 mil långa Continental Divide Trail. Starten sker i öknen i söder och vandringen går norrut längs med den amerikanska vattendelaren genom delstaterna New Mexico, Colorado, Wyoming, Idaho och Montana.

Längs med vägen väntar växlande utmaningar och storslagna naturupplevelser genom öken, berg och skogar.

- Det som är är mest spännande med att vara ute på en riktigt lång tur är att uppleva hur landskapet, djurlivet och naturen förändras och hur årstiderna skiftar under vandringen, säger Anders. Vissa saker ser jag fram emot lite extra. I de kända nationalparkerna Yellowstone och Glacier får jag kanske möta en grizzlybjörn eller så får jag höra vargar yla runt tältet någon natt.

Totalt ges ett fönster på ungefär fem månader att genomföra vandringen. Kvarliggande vintersnö och sena snöoväder hindrar ett typiskt år vandrare från att komma in i Colorados höga berg tidigare än slutet av maj. Därefter gäller det att hinna till Kanada innan vintersnön börjar falla i norr, och det kan ske när som helst från mitten av september.

-Lite bråttom är det, men det gäller att inte låta sig stressas utan att njuta av färden, menar Anders.

- Just detta äventyr handlar om att fokusera mer på vandringen och mindre på lägerliv, fiske och fågelskådning som jag annars gärna sysslar med när jag är ute. På CDT är det lätt packning och tidig uppstigning som gäller. Det sista kan bli svårt, tillägger Anders.

Det är inte första gången som Anders gör en lång tur i USA. 2016 gick han den 430 mil långa Pacific Crest Trail, en led som blivit känd bland annat genom "Wild" av Cheryl Strayed och från filmen med samma namn.

De båda vandringarna har en hel del gemensamt. De sträcker från Mexiko till Kanada genom öken, skog och berg och är drygt 400 mil långa. I båda fallen sker vandringen i princip från landsväg till landsväg, där man med 5-7 dagars mellanrum liftar in till närmsta stad för att proviantera. Bristen på vatten har lederna också gemensamt.

-Efter en vecka i öknen utan persontvätt och ombyte är en tvättomat med eluttag en lyxinrättning, duschen är himmelsk och en cheeseburgare är mat för gudar. Att man stinker i en främlings bil när man liftar in till stan ber man såklart om ursäkt för, men egentligen bryr man sig inte. Det är ett enkelt och härligt liv, tillägger Anders.

Continental divide trail är en erkänt svårare vandring som bara lockar en bråkdel så många vandrare.

- PCT var “All killer, no filler” med vacker natur och lättvandrad led nästan hela tiden. Den här vandringen kommer bli tuffare både mentalt och fysiskt med långa transportsträckor och dåliga ledförhållanden. Men större utmaningar brukar kunna ge större belöningar, resonerar Anders.

Just nu är Anders i föräldrahemmet i Västergötland och förbereder sig inför resan med logistikplanering och vandring på lokala leder. Lägenheten i Malmö är uthyrd och tjänsten som mellanchef på ett studieförbund är avslutad.

- Jag hade ett fantastiskt roligt jobb i den ideella sektorn men kände efter förra resan att jag ville ha mer äventyr. Att genomföra detta blir mitt första fokus, sen får vi se vad som händer, säger Anders

I samband med exploremässan i Stockholm i mars fick Anders ta emot stipendiet Årets äventyr för sin vandring längs med Continental Divide Trail.

- Fantastiskt kul att juryn tror på mig i detta, säger Anders. Beloppet på 40000:- får budgeten för resan att gå ihop, och dessutom tror jag att det kan bidra med motivation att någon betalar för detta under någon oundviklig motivationsdipp längs med vägen.

Resan kan följas på Anders instagram, @instaglamders

Fakta:

Continental Divide Trail skapades efter beslut i den amerikanska kongressen 1978 och är en av 11 national scenic trails i USA. Leden som går genom delstaterna New Mexico, Colorado, Wyoming, Idaho och Montana är inte färdigställd, utan vandrare måste göra sina egna vägval. Sträckan blir mellan 450 och 490 mil. Längden på vandringen och snöförhållanden längs med leden gör att det finns ett fönster på ca 5 månader att vandra hela leden. Det finns ingen officiell siffra över hur många som har gått hela Continental Divide Trail, men antalet ligger troligtvis på ca 500-700 personer. Ingen svensk har hittills skrivit upp sig på listan över vandrare som gått hela leden.

Mer info om Continental divide trail finns på den officiella hemsidan: http://continentaldividetrail.org/

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2018-04-18 19:50   [email protected]
Grattis ! Och lycka till med ditt nya projekt ..
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in