9 hösttips för dig som vill upptäcka Sveriges natur

Allt fler vill ge sig ut i naturen – men vad ska man göra där? I Naturskyddsföreningens nya årsbok finns 100 tips på aktiviteter för stora och små som vill upptäcka naturen. Här är några hösttips runt om i Sverige.

Av: ulindh

Allt fler vill ge sig ut i naturen – men vad ska man göra där? I Naturskyddsföreningens nya årsbok finns 100 tips på aktiviteter för stora och små som vill upptäcka naturen. Här är en lista på de nio bästa hösttipsen runt om i Sverige.

 Det är en jättefin bok som jag är övertygad om kommer att inspirera många till nya upptäckter i naturen. Ta med den ut, och njut! säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande.

För många är naturen som allra vackrast under hösten. Dyk ner bland ”skogens koraller”, lavar och mossor, eller plocka höstens delikatesser genom att lära dig känna igen var matsvampen trivs bäst. Hör kronhjorten bröla, se laxlekens mäktiga skådespel eller sälen i sin verkliga miljö.

Naturskyddsföreningens nio bästa hösttips runt om i Sverige:

Se höstens färgprakt
Pärlälvens fjällurskog hittar du perfekta dagsturer för dig, vännerna eller familjen. En skog som tagit 10 000 år att bildas och som bjuder något för alla.

Plats: Ta dig till startpunkten vid Årrenjarka eller Kvikkjokk i Jokkmokk.

Följ fåglarnas flytt
Fågelskådning på hösten är speciell. Den som har tur kan få se sällsynta fåglar från Asien eller östra Europa som flugit fel och hamnat i Sverige under flytten söderut.

Plats: Ta dig till Tåkern i Östergötland som är en av Nordeuropas mest betydelsefulla fågelsjöar. Välj mellan de fyra fågelstationerna på HovSvälingeVäversunda eller Glänås. Upplev Prinsessan Estelles sagostig som startar vid naturum i Glänås med de allra minsta i familjen.

Plocka svamp och bär
Hösten är svamparnas årstid och för många en favoritsysselsättning. Sök dig till äldre skog, helst blandskog med både barr- och lövträd. Kom ihåg att inte plocka och äta okända svampar.

Plats: Gå på upptäcktsfärd i den vilda och avskilda naturen i Horsö-Värsnäs i Kalmars län.

Kika på lavar med lupp
Dyk ner bland ”skogens koraller”i form av spännande lavar på stock och sten. Det enda som behövs är tålamod och en lupp för att se de fascinerande organismerna.

Plats: Ta dig till urskogen Tyresta naturreservat sydost om Stockholm. Här kan du räkna till 800 olika sorters lavar och mossor. Du kan också prova Ryssbergen i Nacka eller Häringe naturreservat i Haninge.

Lär dig skogens mossor
Bekanta dig med de vanligaste mossorna och se hur olika och hur vackra de är. Kvastmossa, cypressfläta, björnmossa, bräkenmossa och husmossa.Ta dig till den gamla naturskogenTallet naturreservati Ronnebyeller tillRyssberget i Sölvesborgi Blekinge. Titta och jämför, gärna med förstoringsglas.

Upplev kronhjortens bröl
De stora kronhjortarna kan bli 2,5 meter långa och när de tar i för att imponera på hindarna kan det höras flera kilometer bort. Att uppleva kronhjortens bröl eller när de försvarar sina revir är en stark naturupplevelse.

Plats: Ta dig till Fyledalen i Tomelilla eller Christinehofs slott för att se kronhjortar i all sin prakt.

Se lax eller öring leka
Att se laxfiskar som öring och lax vandra är i sig ett mäktigt skådespel i naturen. De långa förflyttningarna för att återvända till födelseplatsen är ibland dramatiska och fulla av hinder. I Jämtland kan du se öringens lek.

Plats: Följ Dammån uppemot Bydalsfjällen i Jämtland.

Leta efter strandfynd
Efter en kraftig storm är det alltid extra spännande att ge sig ut till västkusten för att se allt spännande som kan spolas in på stranden. Längs hela västkusten kan du hitta valthornsmusslor, äggkapslar från rockor eller västkustens småhajar.

Plats: Ta dig till fantastiska Kosteröarna strax utanför Strömstadoch börja leta.

Åk på sälsafari
Utöver sin storslagna vackra natur erbjuderBottenhavskustenoch bruksorten Axmar på en upplevelse utöver det vanliga. Där får du chansen att se och uppleva gråsälen i dess naturliga miljö. Ett minne för livet för stora och små. Har ni tur, så kanske några vågar sig fram för att säga hej.

Plats: Ta dig till Axmar eller en annan valfri plats längs Gävleborgs kust.


Författaren Erik Hansson. Foto: Stefan Tell

Mer om boken
Ut i naturen är årets bok från Naturskyddsföreningen. Den är skriven av författaren Erik Hansson och uppdelad efter säsong – från vår till vinter. Boken innehåller 100 tips på aktiviteter och upplevelser för såväl den enskilda som hela familjen. Alltifrån att spana efter höstens fågelsträck, leta spår i snön och uppleva norrsken till aktiviteter för familjens allra minsta, som äventyrlig björnsafari eller kunskapsberikande artbingo.

Naturskyddsföreningen ordnar många utomhusaktiviteter för dem som vill ha sällkap på turen. 

Ut i naturen ges ut den 22 september 2020 av Naturskyddsföreningen i samarbete med bokförlaget Ester Bonnier. Hitta fler tips i bokens kapitel ”hösten”.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Varva vandringarna med lite inspirerande friluftsläsning hemma i soffan. 1 kommentar
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar

Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...