Bloggar > Prylar & lite OT

Prylar & lite OT

Här kommer inte att presenteras några absoluta sanningar eller ges nåt facit till diverse frågor. Jag skriver om sånt som enligt mig är bra & kul, lite om nyheter och sånt som är på g framåt. Jag är inte speciellt fördomsfull och tycker, lite på avstånd, rätt bra om tex både Raskesven & Jörgenfjäderlätt. Min första ordentliga friluftspackning köpte jag -78, startade Get Out år 2000, jobbar idag på Outnorth och är gift med ena halvan av tanterpatur.com.

Gnissel eller prassel?

I takt med att de lätta, bärbara varianterna av tjocka(re) liggunderlag ökat så har också gnisslandet & prasslandet i tälten accelererat i motsvarande omfattning. Tycker många. Vad man nu än väljer att syssla med på sina madrasser tycker jag att diskuterandet & funderandet runt detta är lite överdrivet och att köpbeslutet ibland baseras på felaktiga grunder & antaganden.

Det är NeoAir-serien från ThermaRest och Expeds olika varianter med pump/blås-behov som oftast diskuteras och uppfattningen är uppenbarligen olika när det funderas på vilka som väsnas mest. Efter några års pratande med användare, leverantörer & kolleger samt en del eget brukande ställer jag mig neutral i frågan, själv har jag aldrig upplevt att mitt eget eller andras gnisslande & prasslande skulle vara nåt som stör. Visst har jag vaknat några gånger vid tillfällen som skulle kunnat bero på liggunderlagsljud men då hinner jag ju/får tillfälle att vakna till lite & tänka på hur jädra gött det är att sova i tält. Sen somnar jag om. Sover jag på fjället en blåsig natt är det absolut inte lite liggunderlagsgnissel, eller prassel, som gör att jag eventuellt ligger vaken.

the thermarest man

ThermaRest Man, Doug Jacot från ThermaRest på Outdoormesse i Friedrichshafen med en av sina älsklingar.

Visst tusan prasslar det om yttertyget på ett NeoAir XLite när det är sprillans nytt och man står & gullar med det lite i ouppblåst läge, so what? När liggunderlaget är uppblåst & använt några gånger kan man kanske, om man vill, lyssna fram lite prasseltendenser men då har man ju också valt att ha det bästa vikt/värme/packvolym-liggunderlaget på marknaden.

Å andra sidan gnisslar, eller möjligen knirkar, det lite om Expedmadrasserna när man vrider & vänder sig, eller vad man nu gör, på dom när man väl lyckats släpa sig ut i naturen. Det ena ljudet är inte värre än det andra, inget av det är katastrofalt, inte ens dåligt.

För att hålla mig lite neutral, men ärlig, är mitt svar på frågan om min egen favorit när det gäller liggunderlag: ”40th Anniversary Edition” från ThermaRest. Det här är en jubileumsprodukt som tagits fram i begränsat antal nu till 2012, kan finnas lite kvar ute på butikshyllorna. Detta är ett ”traditionellt” s.k. självuppblåsande liggunderlag med enligt mig strålande, hittills oöverträffade, prestanda. Det har dessutom ThermaRests generösa, dock inte allomfattande, livstidsgaranti samt är nästan helt gnissel-& prasselfritt. Som bonus är det dessutom inte så tjockt att fotänden på tältet plötsligt "blivit" 5 cm för låg. Som alternativ använder jag ibland mitt korta Downmat, ett liggunderlag som för ett par år sedan fick mig att lämna alla tidigare fördomar mot ¾-underlag bakom mig. Min hustru kör helst med NeoAir XLite, åtminstone vår, sommar & höst. Däremot ger jag/vi oss aldrig ut på nån tur utan ett Doublemat Evazote från Exped, ensamturer sommar kan vara undantaget, denna eller nån liknande produkt tycker jag är oumbärlig som benvärmare (se ¾-underlag ovan), punkteringsbackup, förstärkning, rastunderlag, solfilt, hundsäng, tält-eller tarpgolv m.m.m.m.

ThermaRest Woman, ena halvan av Tanter på Tur i Rödfjällsstugan med en av sina älsklingar.

Och ja, det finns absolut andra varumärken som har bra, och ibland mindre bra, liggunderlag som är alternativ till ovan nämnda, men jag önskar faktiskt att det fanns nåt mer företag som förde utvecklingen framåt, det som finns är ju mest tradingprodukter, egna kopior och i vissa fall såna som tillverkas på licens från nån av innovatörerna, typ Vaudes Norrsken. Som alternativ liggunderlagsinnovatör verkade InsulMat/Pacific Outdoors kunna bli ett bra alternativ för några år sen, dom ”försvann” dock och verkar nu ha ”blivit” Hyalite Equipment. Nemo, som bl.a. har liggunderlag på programmet, är ett annat mycket spännande amerikanskt varumärke som tyvärr verkar ha väldans svårt att ta sig över Atlanten.

Nä, köp du det liggunderlag som du tycker är bäst för dig, som passar din plånbok, dina äventyr, ditt gramjagande och dina övriga preferenser, lyssna inte så mycket efter prassel & gnissel utan lyssna hellre på Robban Broberg.  Jag återkommer alltså redan nu till herr Broberg (se föregånde inlägg), detta med en låt som kanske inte riktigt slog när det begav sig, om det beror på kompet (ackompanjemanget) eller nåt annat vet jag inte, i detta inlägg tycker jag dock den har sin självklara plats, så får jag lov att presentera ytterligare ett stycke svensk musikhistoria:….Annabelle!

Get out & sleep well!

Postat 2012-11-15 13:20 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Titantankar på prylavdel ningen

PrimusJocke var på jobbet häromdan, han visade nyheter, bjöd på fikabröd & var trevlig i största allmänhet. Han är förresten alltid trevlig, han har ett snyggt förnamn och är dessutom en hejare på att hålla igång när han sätter den sidan till.

Men nu var det order & nyheter vår -13 som stod i fokus….. till vår -13 kommer Primus med nya, fina, uppdaterade ETA-prylar (Primus s.k. klimatsmarta kök & tillbehör), nytt kök & nya kastruller, de klipper dessutom till med ny färg på bränsleflaskorna, helt galet, och en del andra mer eller mindre spännande nyheter.

Håll utkik efter de nya ETA-prylarna när de kommer, jag tycker de känns riktigt bra och verkligen höjer nivån från det Primus tidigare åstadkommit vad gäller den här typen av energispararprodukter.

Men vän av ordning måste ju naturligtvis fråga sig: varför har dom inte mer titankärl? Visst har Primus med ett par titankärl i sortimentet men det är ju, ärligt talat, inte mycket att komma med. ”Alla” köksleverantörer med självaktning har ju slängt med ett par titanprylar i produktfloran, Primus, MSR, Esbit, Optimus osv, men det är oftast rena tradingprodukter utan nån egentlig egen utveckling. Kanske är det inte tillräckligt kommersiellt med titan, vad vet jag? Behärskar man (dessutom) inte tekniken bakom själva ”pressandet” blir skrotprocenten grym och därmed skulle grejerna bli extra, extra dyra. Kanske är detta en av anledningarna till att det inte finns så mycket utbud från de ”vanliga” leverantörerna.

Uppenbarligen ser ju däremot japanerna möjligheter i detta, vilket visas av  bl.a. Snow Peak samt det märke som jag själv snöat in lite på, Evernew. Hos dessa båda finns mängder av fina titanprylar, bl.a. har Snow Peak ett sugrör i titan, en produkt som jag inte förstår hur jag klarar mig utan. Evernew är ett av få företag i världen som, med framgång, klarar av att pressa 0,3-mm gods utan en massa kassation och de ska, enligt obekräftade rykten, experimentera med 0,2-gods. Supernördigt.

Tänkte egentligen att jag, så här i mitt första blogginlägg ever, skulle startat med nåt mer höstigt än just kök & kokkärl men så känner jag att jag bara måste få dela med mig av den här höstvideon, tycker den är kanon. Jag gillar höstlooken, jag gillar enkelheten, jag gillar låten (skarpt), spontaniteten och……jag gillar prylarna. Njuuuuut!

Titan är inget nödvändigt…. det är dessutom dyrt, det är hårt och har en särdeles dålig värmeledningsförmåga. Hårdheten är en utmaning för tillverkarna, den dåliga värmeledningsförmågan kan ju göras till en utmaning för dem/oss som absolut vill använda grejerna och det höga priset ger ju bara mer tyngd åt nördstämpeln. Men lätt blir det, lätt som tusan!

Jag heter alltså  Jocke & jobbar på Outnorth i Kalmar. På prylavdel ningen. Jag gillar prylar och/men försöker, efter bästa förmåga, dessutom behandla svenska språket på ett någotsånär vettigt sätt här på jobbet. Inte alltid 100 % enligt regelboken men, iaf oftast, med nån slags tanke bakom de, eventuella, grammatiska felaktigheterna.

Så……. innan du skickar ett eventuellt PM, kommenterar språkbruk och/eller anmäler till admin vill jag citera ett par rader, med ett av mina absoluta favoritrim, från en låt som heter ”Jag måste hejda mig” och är skriven/komponerad av Robban Broberg. Kommer säkerligen att återkomma till herr Broberg mer än en gång.

”Jag glömmer aldrig när jag bada bastu & gick fel

i ångorna & röken och kom in på damavdel

-ningen”

Videon är från Globen, låten från -69, notera orkesterns huvudbonader. "Mitt rim" kommer efter ca 1.20, resten är bonus.

Detta är vad jag kallar avstavning. Och lite OT.

Get out!

/jocke

Postat 2012-10-30 12:16 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

 

Logga in