Bloggar > På tur

På tur

Dela upplevelser och erfarenheter.

Höstvandring Fulufjället 2018 Placerad på karta

Första besöket på Fulufjället, en ren slump. Fick blodad tand efter en tur längs Kungsleden i somras och började kolla på leder i närheten av mälardalen. Sökte efter en relativt enkel led då jag tänkte introducera fjällvandring för min fru som inte är riktigt lika äventyrlig som jag. Hittade Fulufjällets nationalpark på google maps och började läsa in mig på nätet. Hittade en hel del turförslag och bestämde mig för att en rundtur på ca 3 mil med 3 dagar till förfogande inklusive bilfärd var lagom.

Start dag 1 efter lunch vid Naturum till Rösjöstugan och vidare till Harrsjöstugan för övernattning. Dag 2 till Bergådalsstugan för lunch vidare till Särnmanskojan och slutligen Storrösjön för övernattning. Dag 3 till Njupeskär och ett besök vid vattenfallet och slutligen åter till Naturum.

Dag 1

Njupeskärsentrén med Naturum

Start den 14/9 vid huvudentrén för Fulufjället, gott om parkeringsplatser men denna dag nästan fullt. Ett bra utgångsläge med många valmöjligheter för olika turer. Vill man få lite mer avskildhet finns det andra entréer, Brottbäckstugan är ett bra alternativ. I området runt Naturum och vattenfallet kan det vara mycket folk. 

Första biten gick vi genom ett vackert skogslandskap med riktigt gammal skog och en myr, väldigt välordnat för tillgänglighet även för rörelsehindrade. När vi väl vek av mot Rösjöstugan var vi i stort sett ensamma hela turen, endast sporadiskt med andra vandrare.

Stigningen upp mot kalfjället är relativt brant och vi började ana den speciella terrängen på Fulufjället med mycket sten och orörd lav. Stigen kantades av knotiga fjällbjörkar som är flera hundra år gamla.

Väl uppe på platån så öppnade landskapet upp sig, bra spångat över våtmarkerna. I och med att det är ett platåfjäll så friskade vinden i och vi upplevde det som ganska kyligt, temperaturen låg runt +10.

Rösjöstugan

Efter ca 3,5 km så dök Rösjöstugan upp och vi tog en kort rast i anslutning till stugorna. Här var det lite liv och rörelse med vandrare som utgick från stugorna. Här hittar man även stugvärden som har hand om Rösjöstugan och Harrsjöstugan.

Efter lite värmande fika var det dags att ge sig av igen, fortfarande frisk vind som gjorde det kyligt. Terrängen växlade mellan hed, myr och väldigt steniga partier.

De stenigaste partierna var ganska tröttande för fotlederna men även stenarna var intressanta när man orkade böja på ryggen. Fulufjället består av sandsten och diabas, sandstenen bildades när området låg på botten av ett varmt hav söder om ekvatorn för 1200 miljoner år sedan. Sandstenen bär spår efter vågrörelserna i form av vågiga mönster. Känns obegripligt att hela detta område varit en havsbotten söder om ekvatorn och nu är ett fjäll i Sverige!

Harrsjöstugan

Efter 4 km kom vi fram till Harrsjöstugan vid 17:00 och letade upp en lämplig lägerplats. Efter middag och inflytt i tältet blev det en tidig kväll. Under natten blåste det upp och drog in regn, vårt Anjan klarade detta bra även om det blev mycket rörelse i tältduken.

Dag 2

Morgonen mötte oss med sol (bilden ovan). Vi åt vår frukost  på en uteplats vid stugan i lä och med morgonsol medan tältet torkade i vinden. När vi lämnade Harrsjön möte vi en schweizisk vandrare som redan varit ute i ca 15 dygn och skulle avsluta sin vandring på Fulufjället. Han tyckte dock att området var lite för litet och skulle eventuellt ta en del av Vasaloppsleden också. Han gick väldigt lätt med endast 12 kg dock hade han något form av lättviktstält som gjorde att han inte vågade tälta på kalfjället.

Nu tog vi sikte på Bergådalsstugan 5 km bort och lunch.

Sviter av den torra sommaren, bitvis var det dock ganska blött på leden så man undrar hur det är efter en normal sommar.

Huvuddelen av leden mot Bergådalen bestod av karg fjällhed.

Nu började vi ana Bergådalen och närmade oss Bergådalsstugan.

Bergådalsstugan

Vid stugan blev det en välkommen lunch och lite vila. En väldigt fin plats med grönska och rinnande vatten.

Nästa mål blev Särmanskojan 7 km bort.

Leden till Särmanskojan bestod fortsatt av karg fjällhed, vi passerade några blöta partier och mötte faktiskt två vandrare med hund. Blåste ganska friskt och det var inte helt lätt att hitta lä när man ville rasta. Men att ligga platt på backen bakom lite buskar funkade tillräckligt bra.

Särnmanskojan

Från början hade jag Särnmanskojan som en alternativ lägerplats beroende på vårt tempo. Nu gick det relativt fort så det blev endast en rast för att sedan fortsätta mot Rörsjöarna. Kunde konstatera att det hade varit svårt att hitta en lämplig tältplats, mycket sten och knölig mark. Det kändes som att det generellt i området är lite knepigt med bra tältplatser, man får leta lite och inte vara så petig. 

Då blev det dags att lämna mot Rörsjöarna 5 km bort, vid 16.00 träffade vi på den schweiziska vandraren från morgonen. Han hade lämnat sin packning vid Harrsjön och sedan via Rörsjöarna besökt vattenfallet och skulle nu tillbaka till Harrsjön, ca 12 km. 

Vi valde att tälta någon kilometer söder om stugorna vid Storrörsjön för att få vara lite ifred. En perfekt tältplats med en mjuk matta av gräs, förmodligen ganska blöt efter en normal sommar med nederbörd. Tog mig ett kvällsdopp, långgrunt och fruktansvärt kallt.

Dag 3

Temperaturen sjönk till någon minusgrad under natten och det blev en frostig morgon.

Frukost i solen, vi drog ut lite längre på frukosten för att njuta av solen och få bort den värsta fukten ur tältet.

Vi lämnade Rörsjöarna bakom oss och tog sikte mot Njupeskär och vattenfallet.

När leden vek av mot Njupeskär blev det lite mer kuperat och bitvis mycket stenigt. 

Vi valde att följa leden som går ovanför fallet för att sedan komma ned på norra sidan. Leden i anslutning till fallet är mycket stenig och vägen ned bitvis rejäl brant. Förstår att många inte rekommenderar att ta denna led på väg upp till fjället, hade blivit tungt. Här fick vi oss en liten överraskning, efter att passerat bron ovanför fallet och tagit oss ca 300 m brant nedför så hade man satt upp en tillfällig skylt att leden mot Njupeskär var avstängd pga ombyggnation. Jag hade läst om detta på nätet men där tolkade jag det som att det endast berörde en kortare led runt fallet, vilket uppenbart var fel.

Den schweiziska vandraren hade  nämnt något om att det var en avspärrad del vid fallet som ändå gick att passera, det var förmodligen detta han syftade på.

Nu fanns det två val, tillbaka mot Rörsjöarna och den södra leden eller att gå på informationen från schweizaren. Vi var inte så sugna på att att gå tillbaka så vi fortsatte på leden.

Njupeskär

Efter en stund förstod man anledningen till avspärrningen, inget som egentligen påverkade framkomligheten om man kände sig bekväm med att gå i råterräng. Man höll på med att renovera och iordningställa terrasseringar vid de brantaste partierna, nu var det söndag så vi störde inget arbete och det gick utmärkt att ta sig ned. Man höll även på med att byta ut en bro. Från att ha varit nästan helt ensamma så var det nu väldigt mycket folk som rörde sig till och från fallet så vi valde att inte trängas vid fallet utan gick närmsta vägen tillbaka till parkeringen.

Väl tillbaka lastade vi bilen och gjorde ett besök på Naturum innan det var dags att köra tillbaka till Stockholm.

Vi kan verkligen rekommendera ett besök på Fulufjället, inga dramatiska berg men väldigt fin miljö och många alternativ till turer. Om man drar sig mot Norska delen av Fulufjället kan man nog även tillfredsställa behovet av berg.

(Rösjö eller Rörsjö undrar ni kanske? På kartorna står det Rörsjöstugorna och Storrörsjön men på hemsidan skriver man Rösjöstugan)

Tack för oss!

Postat 2019-01-06 15:31 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Fulufjället med snöskor dec 2018 Placerad på karta

Har fått lite frågor kring min tur på Fulufjället med snöskor så jag gör ett försök med en blogg för första gången. 

Bestämde mig under hösten för en vintertur och att testa snöskor, med tanke på ledighet och tid till förfogande så föll valet på Fulufjället. Hade 3 dagar på mig, planen var att starta vid Brottbäckstugan och sedan via Särnmanskojan till Tangsjöstugan. Vid Tangsjön var planen att om det gick fort gå vidare mot Norge alternativt en kort avstickare till Altarringen, därefter samma väg tillbaka för att inte chansa med underlaget. Behövde lämna Fulufjället vid lunch dag 3.

Brottbäckstugan

Brottbäckstugan

Dag 1

Startade vid Brottbäckstugan 10/12, kom iväg sent på eftermiddagen och hade 4 km till Särnmanskojan. I början gick det väldigt lätt då det fanns ett skoterspår att följa, trots 25 kg på ryggen. 25 kg tänker ni, är han galen? Jag valde att ta mitt bombsäkra tält i form av HB Staika som väger 4 kg, har inga bekymmer med att bära tungt med en bra ryggsäck (Lundhags Gnaur 90l) och jag ville verkligen testa bärigheten på snöskorna. När skoterspåret tog slut blev det tyngre med knädjup pudersnö och tunn skare, dock så funkade snöskorna (TSL Escape 227) över förväntan. Sjönk ned ca 2-3 dm, men om man bra tog det lugnt och accepterade att det kommer ta tid så gick det sakta framåt.

När jag väl kom upp på kalfjället blev skaren betydligt hårdare och det blev betydligt lättare att gå. Gjorde ett försök utan snöskor men då gick man igenom skaren direkt, perfekta förhållanden för snöskor. Med kalfjället kom även blåsten, hård vind 10-15 m/s och det började mörkna.

Särmanskojan

Efter dryga 2 tim och 4 km i hårdvind så dök Särmanskojan äntligen upp. Trött och hungrig blev det snabbt in i kojan för att göra upp eld och äta middag. Klockan var runt 17:00 och jag kommer att bli kvar här för natten, går ut för att hugga ved och märker att vinden fortfarande är hård och temperaturen runt -5. Bestämde mig ganska fort för att jag nog inte ska sätta upp tältet i mörker och hård vind utan det får bli kojan.

Detta är en rastkoja som normalt sett inte får nyttjas för övernattning utom i nöd vilket jag i ärlighetens namn inte var i men där och då var valet enkelt. Med tanke på vädret och att jag bedömt var helt ensam på fjället så blev det nattkvarter i kojan. Under kvällen blev de mycket funderingar inför kommande dag, dryga 2 tim för 4 km och det var 6 km till Tangsjön och i värsta fall i hård vind. Bestämde mig direkt för att om vinden inte gett med sig efter natten så skulle jag vända tillbaka. Blev en trevlig kväll vid kaminen med vinden tjutandes utanför.

Dag 2

Vinden hade lättat något så jag bestämde mig för att göra ett försök, gå 2 tim därefter vända om jag inte nått till Tangsjön.

Man kan ana Särnmanskojan till vänster i bilden.

Kom iväg runt 09:00, fortfarande ganska hård vind i byarna och oroväckande mörka moln runt hela fjället. Övervägde att vända men tyckte att det ändå såg lite ljusare ut i kanterna.

Mycket riktigt så ljusnade det och vinden avtog något, bra bärighet på skaren. Kändes dock bitvis som det var oändligt långt till målet.

Tangsjöstugan

Så dök den äntligen upp, Tangsjöstugan, det hade gått mycket fortare än förväntat endast 1tim 30min. Att hålla 4 km/tim var inga större problem, kände mig inte särskilt trött mer än i fotlederna. Ganska ofta trampar man lite snett med snöskorna pga olika bärighet eller stenar som gör att fotlederna får jobba lite extra. Bitvis där det var kuperat och större stenar var jag väldigt glad att jag inte tog turskidor.

Valde att slå läger i samband med lunch söder om stugan med närhet till rinnande vatten, skönt att slippa smälta snö. Väldigt bekvämt med snöskor vid lägerplatsen, om jag går med skidor nästa gång kommer jag helt klart ta med snöskor. Åt lunch och bestämde mig för att göra en avstickare till Altarringen som ligger 2 km väster om Tangsjön.

Altarringen

Efter lite navigerande så hittade jag stenformationen Altarringen. Finns lite olika förklaringar till vad den använts till, från offerplats till ett gömsle för att fånga falkar. Övervägde att fortsätta till toppen av Fulufjället som ligger ytterligare 1,5 km väster ut men tiden räckte inte till.

Tillbaka till Tangsjön lagom till solnedgången. Det blir korta dagar när solen går ned vid 15:00, resten av dagen och kvällen  gick till middagsbestyr, värma vatten och reflektion. Vaknade under natten av att det började snöa och blåsa, tänkte att detta kan bli en intressant väg tillbaka om det lägger sig massa nysnö.

Dag 3

Vaknade vid 06:00 och konstaterade att det inte kommit så mycket snö, verkade mest ha blåst. Kändes att det blivit kallare och det låg som ett lock med dis. Hade slarvat med ventilationen så det var rejält med frost på innertältet, klantigt. Efter frukost var det bara att packa ihop och bege sig tillbaka och hålla tummarna för bättre väder.

Lämnade Tangsjöstugan vid 08:00 och anade genom diset att det såg ut att klarna.

Efter hand som diset lättade så påbörjades en magisk soluppgång. Tog tid att gå i början då jag gång på gång stannade för att beundra soluppgången och fota. Nedan följer några av bilderna.

Temperaturen sjönk under morgonen från -6 till -18, fortsatt bra bärighet på skaren. Siktade på att ta rast vid Särnmanskojan.

Åter vid Särnmanskojan strax innan 10:00 och en lagom rast med en sol som precis orkade upp. 

Då solen inte värmde särskilt mycket blev det en kort rast med lite snabba kolhydrater innan jag gav mig av igen. Rejält med frost på alla prylar och man får vara noga att jobba med handskar på. En nackdel med Lundhagssäcken är att det är aluminiumhakar som blir rejält kalla om man försöker hantera dem utan handskar, fördelen är att de inte riskerar spricka sönder av kyla, vilket jag i och för sig aldrig råkat ut för.

På vägen ned såg jag åtminstone spår efter djurliv, är ingen spårexpert med bedömde det som troligtvis järv.

Tillbaka till trädgränsen och åter vid Brottbäckstugan för lunch och lite vila innan det var dags att sätta sig i bilen och köra tillbaka till Stockholm.

Sammanfattningsvis en bra tur på 22 km, lagom om man nu bara disponerar 3 dagar. Det går att gå en rundslinga via Göljådalen och Klortjärn men jag vågade inte chansa med underlaget. Väldigt kul att pröva på snöskor på riktigt med tung packning och en längre tur. Funkade som sagt över förväntan, nu var det bedömt perfekta förhållanden på kalfjället. Med djup nysnö hade det nog varit en annan upplevelse, men då är det ju även tungt med skidor. Nästa steg tror jag är att pröva snöskor och pulka. Oavsett känns det som att snöskor är ett mycket bra komplement till sin vinterutrustning. Bilderna är sådär då jag valde att fota med telefonen, även fast jag hade en bra kamera med mig, så kan det bli.

Då tackar jag för mig för denna gång.

/Robban

Postat 2018-12-30 16:05 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera