Dela upplevelser och erfarenheter.

Användarnamn: robber72

Intressen:

Mer på profilsidan


Kategorier:


Vintertur på Fulufjället Dec 2019

Då var det dags för säsongens första vintertur. Blev Fulufjället, igen, närheten till Stockholm gör platsen svårslagen. Testade en ny entré, Morbäckssätern, som är en av de plogade platserna för vinterlederna. Startade 13/12 vid lunch och hade 3-4 dagar på mig att ta mig en planerad rundtur via Bergådalsstugan, Tangsjön och tillbaka, ca 5 mil. Blev inte riktigt enligt plan, vilket jag hade i bakhuvudet med tanke på vädret.

Parkeringen vid Morbäckssätern

Parkeringen vid Morbäckssätern

Dag 1

Redan efter de första stavtagen insåg jag att detta kommer bli tungt, det var ordentligt med nysnö och skidorna sjönk ca 1 dm, pulkan var som ett drivankare. I bakhuvudet visste jag att det skulle bli brant upp genom skogen men borde väl inte vara värre än vid Brottbäcksstugan.

Det var mycket brantare och mer kuperat än vad jag hade föreställt mig, och nysnön gjorde det inte bättre. Kämpade på med skidor en bit till dess att jag faktiskt inte kom längre. På med snöskorna, fortfarande tungt men kom framåt i alla fall. Tog lunchpaus i skogen och konstaterade att jag nog fick vara tacksam om jag nådde Tangåstugan innan mörkret. Två trevliga turåkare passerade ner förbi min lunchplats, de kom från Tangåstugan, enligt dem skulle det bli lite bättre bärighet uppe på fjället.

När jag kom upp ur skogen till de nedre delarna av fjället blev bärigheten något bättre, dock dimma, snöfall och blåst. Bitvis svårt att se nästa kryss, pulkan började nu kännas som en riktig plåga. Det jag inte såg vid detta tillfälle var hur mycket det faktiskt fortfarande gick uppåt vilket till del förklarade varför pulkan kändes omåttligt tung.

När jag äntligen såg Tangåstugan var planen att slå upp tältet i närheten och nyttja stugan för lite middag.

Helt plötsligt var det eld i kaminen och sovutrustningen utlagd, jag skulle ju bara äta middag, att slå upp tältet kändes plötsligt som helt befängt när man har en hel stuga för sig själv. 

Under kvällen började jag tvivla på att min rundtur skulle funka med tanke på allt snöande och det tunga föret. Planen fick bli att göra en sväng upp mot Summelfjället imorgon utan pulka och känna på föret.

Dag 2

Tangåstugan

Utvilad efter natten lämnade jag stugan för kort tur upp på fjället för att kolla föret. Skönt med lite sikt och uppehåll i snöandet, även om det var jämngrått och svårt att skilja himlen från snön.

Tangån

Kände mig lite hoppfull när jag började ta mig upp för fjället, fortfarande bitvis brant men lite bättre före än igår. Hade dock inte pulkan så det påverkade en del, en hel del skulle det visa sig.

Efter ca 2 km kände jag att det fick räcka, detta kanske kan funka. Vände tillbaka för att hämta pulkan och göra ett försök, nu hade det dock börjat snöa och blåsa rejält, sved duktigt kinderna.

Med ryggsäck och pulka bar det av igen, tungt självklart men kändes ganska bra. Nu hade jag spårat åt mig själv så föret kändes klart bättre. När stigningen upp från dalen började kändes det inte lika hoppfullt, jag strävade uppåt och pulkjvln strävade nedåt. Utförslöporna blev spännande när man inte såg några kontraster och det plötsligt blev brant utför och plötsligt stopp i ett snödrev. Gick åt många svordomar.

Pulka nysnö och uppförsbackar är ingen bra kombination.

Stannade för lunch och började funder på fortsättningen, det gick ganska bra att åka i mina egna spår. Så ett alternativ var att spåra åt mig själv och hämta pulkan efter hand, dock så höll jag ca 2 km/tim så någon rundtur var det inte tal om. Det började dessutom att snöa och blåsa mer så någon sikt var det inte tal om heller. Så beslutet att vända tillbaka till stugan var inte så svårt.

Åter i stugan började det att mörkna så det blev vedhuggning och fixa middag. Efter lite överläggning med kartan blev planen för morgondagen att följa Tangån norr ut fram till lunch för att sedan vända för att hinna tillbaka innan mörkret. Tangsjön ligger ca 12km N så att hinna dit var inte aktuellt. Blir väldigt korta dagar under den här perioden, soluppgång vid 09:30 och nedgång vid 14.45.

Dag 3

Jag kom iväg vid 09:30 och styrde kosan norrut nu endast med ryggsäck och ingen pulka, skönt. Det hade fortsatt snöa under natten så föret var riktigt strävt och när jag började lämna dalgången så försämrades sikten.

Efter ca 4 km var det dags för lunchrast, det hade tagit två timmar och nu hade vinden tilltagit. Lunchen fick bli i vindsäcken.

Efter lunchen kände jag att det var dags att vända åter mot stugan då utsikten var klart begränsad och inte särskilt omväxlande. Bitvis blev jag lite yr i huvudet när himlen och snötäcket smälte ihop och enda referenspunkterna var kryssen.

Det var lite bättre glid på vägen tillbaka men motvind. Väl tillbaka vid stugan drog jag på mig snöskorna för att utforska närområdet runt stugan. Väldigt vackert landskap i dalgången längs Tangån, är nog värt ett besök till sommaren.

Sista kvällen i stugan ägnades åt att städa, fylla på ved och göra iordning ett "tändkit" åt nästa gäst med späntad ved och några tuppkammar.

Dag 4

Då var det dags att lämna fjället för denna gång, nu var det äntligen uppehåll och kallare. Fick äntligen uppleva lite vackra vyer.

På väg ned med bättre sikt kunde man nu se att det är ganska brant bitvis, inte så konstigt att det kändes så tungt på väg upp, inte bara pulkans fel. Nu var det väldigt skönt med lite utförsbacke, blev lagom fart med nysnön.

På väg ned genom skogen var det några ordentligt branta partier, då var jag väldigt tacksam för nysnön som dämpade farten. 

Nere vid parkeringen blev det till att skotta fram bilen, skönt att det var bra plogat i övrigt annars hade det blivit onödigt spännande.

Trots att det inte blev enligt plan och att vädret inte var det bästa så blev det en bra tur trots allt. Känner mig fortfarande lite kluven till pulkan, vid bra före är den suverän men det blir väldigt slitigt med dåligt före och lite kuperad terräng. Jag hade totalt ca 30 kg packning vilket jag hade förra året också när jag gjorde min snöskotur med ryggsäck vilket inte kändes lika tungt som denna tur. Körde med Lundhags Gnejk 54l som jag tycker är en suverän ryggsäck som har fästen för pulka och även funkar utmärkt som dagtursäck eller för helgturer på sommaren. Invigde mina nya skidpjäxor, Alpina Alaska, helt suveränt sköna. De är lite bredare i lästen vilket passar mina fötter.

Morbäckssätern som startpunkt är jag tveksam till på vintern med tung packning, även om det är väldigt vackert i skogen. Jag tycker nog att Brottbäcksstugan är en bättre startpunkt och det känns närmre till fjällplatån.

Nu påbörjas planeringen för Påskturen, har inte riktigt bestämt mig för vart det bär av. Det kan bli Fulufjället igen alternativt Grövelsjön.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2019-12-23 22:10   Nyingen
Kul läsning och fina bilder! Ska själv försöka komma iväg strax efter nyår. Snön lockar!!!
 
2019-12-30 22:32   kamera
Det blir inte alltid som man tänkt. Kloka beslut när vädret är grisigt. Fulufjället kan bli ett alternativ i påsk.
 

Läs mer i bloggen

Malingsbo-Kloten

Jag och min fru bestämde oss för en tur i närområdet när vi nu hade lite längre ledigt och prognos för mycket fint väder. Vi har tidigare gått delar av Bruksleden och började kolla vad som fanns inom en 2 timmars radie. Finns fantastiskt många fina områden som inte behöver innebära en lång transport till fjälls. Nu föll ögonen på Malingsbo, mindre än 2 timmar från hemmet, varför har jag aldrig sett det området förut?

Efter lite googlande föll valet på en anpassad Malingsbo-Kloten runda, 32 km på en och en halvdag.

Vintertur på Fulufjället April 2019

Så var det dags för Fulufjället igen, denna gång med skidor och pulka. Passade även på att introducera Fulufjället för min bror.

Planen var att starta vid Brottbäcksstugan och skida till Tangsjöstugan-Altarringen-Storhammaren-Slottet-Brottbäcksstugan-Särnmansstugan. Vi räknande på fyra dagar för att inte känna någon stress och verkligen kunna njuta av morgonsolen. Vi hade även tagit med en reservdag för oförutsedda händelser. Start 13/4 planerat mål 17/4, 18/4 reserv. Kan låta som lite väl många dagar för kort sträcka, vi var dock lite osäkra på utrustningen då skidor och pjäxor var hyrda och oprövade av oss, därav även reservalternativ snöskor.

Höstvandring Fulufjället 2018

Första besöket på Fulufjället, en ren slump. Fick blodad tand efter en tur längs Kungsleden i somras och började kolla på leder i närheten av mälardalen. Sökte efter en relativt enkel led då jag tänkte introducera fjällvandring för min fru som inte är riktigt lika äventyrlig som jag. Hittade Fulufjällets nationalpark på google maps och började läsa in mig på nätet. Hittade en hel del turförslag och bestämde mig för att en rundtur på ca 3 mil med 3 dagar till förfogande inklusive bilfärd var lagom.

Start dag 1 efter lunch vid Naturum till Rösjöstugan och vidare till Harrsjöstugan för övernattning. Dag 2 till Bergådalsstugan för lunch vidare till Särnmanskojan och slutligen Storrösjön för övernattning. Dag 3 till Njupeskär och ett besök vid vattenfallet och slutligen åter till Naturum.


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.