En friluftsblogg. Friluft såsomi kängor, ryggsäckar och tält. Och lite annat också kanske.

Obotlig natur-och friluftsromantiker med förkärlek för vandring och god mat. Hundar, ryggsäckar och kängor. Också.

Användarnamn: Nyingen

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Jakt, Bär & svamp, Orientering, Löpning

Mer på profilsidan


Kategorier:


Grabbsemester 2 - Höga kusten Hike 2016

Min och sonens egentliga, planerade, grabbsemester i år var Höga Kusten Hike. (Sen att vi hamnade på fiskesemester förut också var bara en tillfällighet.) Sådana här evenemang är helt nya för mig och normalt bedriver jag det mesta av mitt friluftsliv i egen regi. Men man får ju inte vara rädd att testa nya saker. Och det var ju rätt trevligt :-)

Dag 0: Uppresa och incheckning

Efter en heldag i bil kom vi fram vid halv niotiden på kvällen. Incheck med uthämtning av mat och gas samt inmundigande av en kall öl (och cola för sonen) var väl det enda vi hann med innan vi trynade in i tältet på Friluftsbyns camping. 

Skoj var att evenemangets matleverantörs/  partnerföretags (Blå Band/ Outmeal) representant på plats var en gamal fd kollega, så det blev en trevlig pratstund.

Intressant att få sig lite av den frystorkade matens teknikaliteter till livs. Ett område jag tidigare inte vetat nåt om, mer än hur man tillagar och äter då. Precis som med all annan utrustning så är det massor av små detaljer, de flesta inte viktiga för alla brukare men avgörande för endel andra. Som vanligt så handlar det mycket om vilket kundsegment man riktar in sig på. Som sagt; intressant. 

Dag 1: Slättdslsberget/ skrevan och Tärnättsholmarna

Med 18 resp 12 kg i ryggorna äntrade vi bussarna som tog oss till Entre Väst till Skuleskogens Nationalpark vid niotiden på morgonen. Vi kom iväg snabbt från bussen och hade en mycket behaglig vandring i rätt snäll terräng ända tills stigningen upp mot Slättdalsberget. Efter att ha gått en bonusvända i Slättdalsravinen så hade vi ätit lunch på toppen av berget. Vi valde att testa den våtkonserv vi fått.

Slättdalsravinen

Utsikt från Slättdalsberget

Våtkonserver är ju naturligtvis ingen bra vandringsmat med hänsyn till vikten men i övrigt är de rätt trevliga. Enkelt att värma med kempåsen och lite trevligare koncistens än frystorkat oftast. Tyvärr föll just den den maträtten vi hade oss inte riktigt i smaken. Men om jag slipper bära så väljer jag gärna våtkonserv framför frystorkat, om "färskmat" inte är ett alternativ. 

Vi var framme vid dagens checkpoint redan vid två tiden och kunde slappa rejält i det fantastiska vädret. Tärnättsholmarna erbjöd en fin liten sandstrand att bada vid och skogen kring den lilla gäststugan stod för trevliga tältplatser. 

På kvällen var det föredrag av Johan Skullman, produktutvecklare (typ), på bla Fjällräven. Även om han höll ihop sitt föredrag genom att visa prylar som han ansåg tillhöra grundutrustning för friluftsliv ur ett säkerhetsperspektiv så tycker jag han fick fram bra att mycket av avgörandet för säkrrheten ute i skog och mark faktiskt ligger i personlig färdighet och förmåga kombinerat med utrustningen. 

Kvällen erbjöd också socialisering med tältgrannarna såklart. Häri ligger, tycker jag, storheten i den här typen av evenemang. Man träffar väldigt många olika trevliga människor. Många är helt eller ganska nya i frilufsandet. Man blir riktigt imponerad av den prestation det blir för endel att genomgöra en 43 km vandring i bitvis mycket svår terräng. Allt sånt handlar ju om personliga förutsättningar och erfarenheter. Och som sagt var: man blir riktigt imponerad av endel! 

Bitvis lätt och ganska ofta tuff terräng

Dag 2: Kuststigen och Ävdalsbäcken/ Mossaberget till Dal

Första kilometrarna var ganska krävande vandring uppför med mycket rötter och sten på leden. Sonen upplevde lite muskelsmärta på vänstra vristens utsida så vi rastade ofta och omfördelade lite utrustning. Fram tills nu hade han burit all sin mat och övrig utrustning. 12 kg inklusive vatten, vilket givetvis är tok för mycket för nån med en kroppsvikt på 45 kg. Åtminstone  om man inte är väldigt stark och van. (Han är bara ganska stark och van;-)....) Efter lättnaderna i packning och lunchpausens Gulasch så var det onda ett minne blott och han travade på som vanligt.  Dvs vi började gå om folk igen :-) 

Lunchen innebar också ett bad i Kälsviken. Mycket uppfriskande såklart, även om vädret dag två var betydligt vandringsvänligare med ett molntäcke större delen av dagen som skärmade av solen. (Första dagen hade vi klarblå himmel från morgon till kväll.) Framme i Dal, andra nattens lägerplats, som är ett pensionat vid vägslut kan man säga, fanns det servering. Och vi lät oss väl smaka av såväl hamburgare och våfflor som öl och läsk. Bodde gjorde vi på en slagen vall med 10-15 graders lutning. Även om jag naturligtvis inte säger nej till riktig mat och en kall en om tillfälle ges, så måste jag säga att det här var hela arrangemangets botennapp. Jag hade helst sett lite mer "naturnära" lägerplats även den natten.

Roskildefestivalen?

Kvällens "evenemang", att träffa friluftsföretagen var också lite väl mediokert. Outmeal/ BlåBand, Primus, Gränsfors och Fjällräven som visade några tält. Tyvärr lite för magert i mitt tycke. För 1800kr får det gärna ingå några lite mer kvalitativa event än det som nu bjöds på. (Kritik ska ju vara konstruktiv och jag har därför naturligtvis lite ide'er som jag avser maila arrangören.)

Tvättade oss gjorde vi i ett litet vattenfall några hundra meter från lägret. Tyvärr missade vi att det fanns en sevärdhet till i närheten av Dal. Nån stor sten på en kal topp tydligen. Den har naturligtvis ett namn men jag kommer inte ihåg det nu. 

Dag 3: Till Skulebergets topp

Ja, tredje dagens vandring var ungefär 9 km totalt sades det och innebar klassisk låglandsled fram till Skulebergets fot. Där fanns valmöjligheten: kort och brant eller längre och mindre brant. Sonen valde kort och brant åt oss. Bra val. Häftigt att klättra upp för berget längs leden som var väldigt bra kompletterad med lite ledstänger och trappsteg där så behövdes. Kungsgrottan halvvägs upp besökte vi också. Solen stekte på bra under hela dagen. Väl uppe väntade en kall öl och en laxklämma vid toppstugan. 

Målgång vid toppstugan

Efter att ha softat i nån timme däruppe och hejjat på de som kommit upp till "målgången" som var där, så var det bara sista kilometern kvar nerför skidbacken till friluftsbyn där sista natten skulle tillbringas.

Kvällens program bestod i After Hike. Dvs Underhållning, hamburgare, öl ;-) och en massa intressanta samtal med trevliga människor.

Betyget för evenemanget som helhet får bli tre ryggsäckar av fem möjliga. Kommer jag deltaga igen? Kanske. Vintervarianten är väl det som ligger närmast till hands i första hand i så fall. Men om sommar-hiken utvecklas lite mer innehållsmässigt så dyker jag nog upp igen. 

I vilket fall så kommer jag absolut återvända till Höga Kusten många gånger till. Jag anser nog att det är ett av det absolut vackraste områden vårt land har att erbjuda. Åtminstone nedanför trädgränsen ;-)

God tur!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2016-08-03 20:25   Skogstoka
Imponeras av din tuffa grabb! :)
Härliga bilder som lockar och då jag planerar att vandra Höga kustenleden om några dagar har jag nu fått ytterligare inspiration. Tack! :)
 
Svar 2016-08-04 20:09   Nyingen
Lyllos dig som ska dit! Vi får ju vänta ända tills nästa gång! Som sagt var; finare än sådär blir det inte i "låglandet". (Tur för mig att jag är i fjällen just nu då ;-)...)
Och god tur!!!!
 

Läs mer i bloggen

SOLo-vandring 2021 i Sarek och Padjelanta, del 3 – inlägget som inte blev

SOLo-vandring 2021 i Sarek och Padjelanta, del 2

Här är fortsättningen på sommarens fjälltur. Alla tre delarna är kronologiskt upplagda i stora drag, men jag använder inte den kronologiska tidslinjalen som bärande struktur i bemärkelsen att historien helt följer den. Istället är det tankar, känslor och enstaka händelser som (o)strukturerar det hela. Och vissa tidsmässiga hopp blir det ju om temat som jag skriver om hör hemma på mer än en plats rent tidsmässigt. Det var helt enkelt roligare att skriva så här den här gången... så håll till godo.

Tjärdoft och aluminiumbåtar

SOLo-vandring 2021 i Sarek och Padjelanta, del 1

Högt över fjällen flyger en ko
hon flyger långt bort, där den kan finna ro

där västvinden sjunger sin eviga sång
som avslöjar allting en gång
Den sången som sjunger om livet som det är
och att det kan slösas till ingen nytta
Högt över fjällen flyger en ko
kanske den flyger för sin tro

             -Norrlåtar (1993)


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.