Häng med på mina äventyr i bergen, på cykeln och upptäck världen.

Attityd är allt!

www.cronhamn.net

Användarnamn: Gustav Cronhamn

Intressen: Alpinism, Klättring, Expeditioner, Vandring, Långfärdscykling, Resor

Mer på profilsidan


Hur räknar SJ egentligen?

Vems fel är det att Gustav ikväll sitter i Jokkmokk när han egentligen skulle påbörjat sin tio dagars vandring i Padjelanta nationalpark?


För SJ är 1,5 timmes föresening en bagatell. Det händer varje dag, året om! Tusentals människor drabbas, men något SJ inte riktigt vill inse är att 1,5 timmes försening i södra Sverige kan innebära så mycket som 24 timmars försening i vårt ack så vackra, men förskräckligt obebodda Norrland. Eller Murjek i alla fall. Samhället med 80 invånare, en kyrka, och där bussarna under "högsäsong" går varje dag, men inte mer än ett par gånger. Gustav och ett gäng trötta tågresenärer hade alltså oturen att missa dagens sista anslutande buss till Kvikkjokk, och fick efter lång väntan hoppa på bussen till Jokkmokk. Varför SJ inte satte in en extrabuss är en gåta, och tågmästarens ursäkt kanske ett ännu större mysterium: "Det är inte vårt ansvar"...

Efter en del om och men lyckades Gustav i alla fall få ut några kronor i ersättning för föreseningarna och en ursäkt från SJs telefonkundtjänst.
Tänk om pengar ändå vore tid, som tid är pengar!

Imorgon hoppar Gustav på bussen till Kvikkjokk, och nu är det bäst han knatar på. Han har en hel dags vandring att ta igen...

Klicka HÄR för att se Gustavs senaste check-in på Spoten!


God natt! :D



Mvh,
Julius Kramer
Expeditionskoordinator

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-06-21 07:27   brigas
Ett tips är att boka biljett fram till Jokkmokk,om man då är sen med tåget till Murjek och missat bussen lär det (förr) ha varit så att man får bil in till Jokkmokk.
 
2011-06-22 00:05   fowwe
Ja, det är ett problem med SJ:s förseningar. Man kanske inte bara har tänkt hinna med bussen, man har kanske beställt (och betalat) flyg med. Då är det taxi som gäller för att hinna.
Jag tror att det fortfarande är så som brigas skriver, OM man bokat på SJ så att även Länstrafikens del av resan är med. Har man inte det utan har tänkt köpa bussbiljetten på bussen tar ju SJ inget som helst ansvar för konsekvenserna av sina förseningar.
 
2011-06-22 01:17   seobserver
Trist med ett bolag som inte tar sitt jobb på allvar. Flyget är oftare pålitligare.
Häromdagen lärde jag mig hur DSB first class tar bort försenade tåg i Danmark, man ställer in dem redan i Malmö. Oxså ett sätt att ljuga med statistiken.
 
2011-06-23 07:34   Wolf25
Konstigt nog är flyget ofta billigare än tåget också... kanske inte till Murjek.
 
2011-06-24 10:40   dHANScan
Hur var det egentligen att komma Murjek till Kvikkjokk om man bokat biljett med RESPLUS.SE hela vägen till Kvikkjokk från början (och bussan i Murjek hade åkt i rätt tid men tåget ankommit där försenad)
 
2011-06-30 19:57   Gustav Cronhamn
Från SJ:s centrala kundservice fick jag en stor ursäkt och kompensation för förseningen. I och med att det bara går en buss om dagen till Kvikkjokk så är det deras skyldighet att man hinner med den, hela deras turlista bygger ju på den förbindelsen. Så är tåget försenat och man inte har en tågplus biljett med länstrafiken så kommer dom att fixa det. Men som det blev på tåget, så fick alla som hade tågplus biljett taxi till Jokkmokk och vi andra blev hänvisade till nästa buss. Problemet var att den bara gick till Jokkmokk och inte till Kvikkjokk, vilket var helt fel.
 

Läs mer i bloggen

Sjukt taggad!

I våras möttes jag av det tragiska beskedet att min vän och guide i Nepal Ankaji Sherpa förolyckats i lavinen på Mount Everest, som kostade 16 människor livet. Ankaji var en mycket varm och glädjefylld person, som fick alla att trivas.

Göran Kropp

För 10 år sedan, den 30 september 2002 kraschade Göran Kropp under en ''rutin klättring'' i USA. Våran största högalpina klättrare tystades, men jag har aldrig glömt hans äventyr! Det kommer alltid finnas äventyrare som klättrar svårare, snabbare m.m. men det kommer alltid finnas ett orginal.

Det finns ingen som kommer kunna klättra högre än Göran utan syrgas. Hans äventyr har inspirerat mig till mycket och han är den största förebilden inom svensk höghöjdsklättring. Jag är riktigt imponerad över hans äventyr och kommer aldrig glömma när jag såg hans dokumentär om Everest expeditionen som 11-åring.

Tack, Göran!

vad göra nu?

När man kommer hem efter en tur, kort som liten så är det som om man aldrig är mätt. Man börjar redan första dagarna att fundera på vad ska jag göra härnäst?
När man är mitt i det så tycker man alltid att det ska bli lite skönt att komma hem till vardagen, men när man kommit in i vardagen så längtar man alltid ut igen. Det beror inte på att man inte är nöjd med sin tillvaro utan att man alltid vill att något händer runt omkring än.

Nu har jag två säsonger med fotbollsträning för ungdomar att tatag i. Men vad blir nästa tur? Jag har grubblat lite på en långtur i bara Sarek (drygt 100 dagar) eller kanske en 8000-meters expedition. Fast jag vet inte riktigt vad jag är mest sugen på.

Fast vi lär höras här om mina tankar. Vi syns!


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.