Bloggar > Mina äventyr > Fjällvandring från ...

Mina äventyr

Mina äventyr, fjällvandring mm

Fjällvandring från Vakkotavare till Nikkaluokta sommaren 2018

Vakkotavare – Nikkaluokta

10/7

På tåget mot Gällivare träffade jag ett par som skulle vandra omkring Abisko, sen skulle de vidare till Narvik. Ett annat ungt par skulle vandra från Kvikkjokk till Ritsem. En gammal dam satt också med i kupén på 75 år. Hon skulle vandra omkring i Abisko och drack rosévin. Hon snarkade högt hela natten.

11/7

Nu sitter jag på bussen mot Vakkotavare och det är strålande solsken och varmt. Så åtminstone idag ser det ut att vara fint väder.

Här kan man se ända in i Sarek. Jag tror att man ser Akka till höger.

I Vakkotavare gick det brant uppför länge sedan flackade det ut lite. Sedan neråt till en flod. Jag blev trött och tältade där. Men jag trivdes inte där, så jag tog roddbåten över vid 12-tiden på natten och satte upp tältet där istället. Det var klart väder, men jag såg en rak regnbåge i fjärran, när jag rodde över. Synd att jag inte fotograferade den.

12/7

Det gick brant uppför även idag och flackade sedan ut lite. Jag blev dålig i magen och det gick och spände fram till jag kom till nästa station. Solen har bränt på under alla  dagar på nacken och armarna och har blivit stucken av flugor och bromsar. De är överallt. I Kaitumjaure tänkte jag först fortsätta men jag stannade där på pga av magproblem. I Kaitumjaure tog jag en bastu. Bastun var härlig och man kunde sätta sig och kyla av sig ute ibland mellan varven. Vad härligt det var. Det fanns även en badplats en bit från kaitumjaure och tog även ett litet dopp där med.

13/7

Nästa dag var magen bättre och vägen mot Singistugorna var fin och vacker. Jag vilade vid stugorna i 2 timmar innan jag begav mig till Durlings leden och ville se hur det var där mellan bergen mot Sydtoppen. Nu har jag tältat i Singivagge på 1080 m höjd. Lite kallt och blåsigt. Svårt att sova och har bäcken som ljud i bakgrunden.

14/7

Jag gick upp på morgonen och gick upp på stenarna, men hade svåra problem att komma över jokken, men det gick i sista stund innan det blev för brant och snöfälten började att komma.

Jag kom upp till tältplatserna och började att kliva upp, men tyckte att det var för otäckt och jag vågade inte prova att gå över snöfälten innan man skulle skråa. Det var för varmt och otryggt. Såg inga människor. På hela tiden där mellan bergen. De ända jag såg var precis när jag kom och skulle sätta upp tältet. Så jag gick ner igen, packade ihop mina grejer och gick mot Kebnekaise fjällstation. När man skulle gena mot stationen så gick det uppför. Jag stannade vid en fin liten sjö, men grund. Jag testade och hoppade i och försökte att simma, men foten stötte emot botten av sjön. Så det blev ett litet dopp bara. Det är var ett trevligt ställe som jag tältade på. Lugnt och lite skvalpande i bakgrunden.

15/7

Dagen efter gick jag mot stationen och tyckte att det här var en vacker sträcka med intressanta berg.  Ja, alla bergen är magiska och fullt av järnmalm. Det ser ut som att de bara står och rostar, ibland ser det sagolikt ut och man funderar en hel del på hur allt kunde formas under tiden och ser spår av tidens rand. När jag närmade mig Kebnekaise fjällstation ser man små berg. Efter att ha sett höga berg hela tiden står där små berg som ser ut som små troll. Det ser ut som troll som förvandlades till sten och slutade att växa. Men förmodligen är det unga berg som fortfarande växer lite grann, men mycket yngre än sina grannar.

Jag använde mig av stationens servicehus och tog en bastu också. På kvällen började det att blåsa och jag tältade vid ett okej ställe där jag fick lite lä av vinden. Men på natten stormade det och hörde hur vinden ven, tjöt och ibland vrålade och högg tag i mitt tält hela natten. Men jag lyckades att somna kanske vid 1 eller 2 tiden på natten tror jag.

16/7

Dagen efter så gick jag på en liten expedition till ”Jättegrytorna", mycket vackert. Forsen hade under årens lopp slipat ut, format och fortfarande skapar vacker konst i berget. När jag gick tillbaka hittade jag fel och såg att jag närmade mig ”Elsas bro” och tänkte att jag skulle fortsätta, men jag hittade aldrig ett bra vadställe, så jag fick vända och hitta rätt spår mot stationen igen. På vägen tillbaka träffade jag en som hade tältat och vandrat från Abisko. Han såg inte ut att komma från Sverige från början, men pratade perfekt svenska.  Han tyckte att allt var så vackert och var så glad över hur fint det var i fjällen. Han njöt och skulle gå till ”Jättegrytorna” till lunchen.

https://www.youtube.com/watch?v=vNswLOFH0II

Jag gick iväg mot Nikkaluokta och stannade vid ett område där det fanns många tältplatser. Det var ganska så mysigt och jag satte igång en brasa i en stund innan läggdags.

17/7

Nästa dag gick jag upp tidigt och gav mig iväg till Nikkaluokta. Fortfarande varmt och soligt. Jag tog en tidigare buss för att jag hellre ville vara i Kiruna lite och äta. Jag åt en kebabtallrik där jag åt för ett år sedan. Jag gick tillbaka till stationen. Lite konstigt att det tar sån tid att flytta en stad. Man får gå långt för att hitta lite butiker, jaja.

Det står nu att tåget istället för 18:34, så kommer den att komma 22:00 pga ett el-fel i Norge och tåget har blivit stående där. Ja, det blev värre än så. De sköt fram det hela tiden och vid 2 tiden på natten ställde de in tåget, men det ändrades igen. Så när någon ringde till kundtjänst så berättade de att tåget inte kommer att komma. Det kom istället ett tåg som skulle till Boden/Luleå och hämtade upp oss och dom som ville fick bo på hotell. Men jag och en del andra ville hem så snabbt som möjligt så jag ringde kundtjänst. Ja, så nu åker jag dagtåg istället. Jag kom ca 8-9 timmar senare än tänkt. Och kommer få tillbaka pengarna för resan plus 500 kr rabatt på en resa och matpengar för resan.

Ja sammantaget tycker jag att även den här vandringen var äventyrlig, lite dumt att jag inte tog med solkräm, för man bränner sig riktigt ordentligt i sådana här vandringar, speciellt när det hela tiden är så fint väder som det var.

Inlagt 2018-08-10 12:53 | Läst 1696 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in