Små och stora äventyr i hemlandet Norge och över hela världen

Jag drömmer ständigt om små och stora äventyr. Är glad i det mesta som har med friluftsliv, resor och äventyr att göra. Arbetar till vardags med på Skandinaviens ledande arrangör av expeditioner och äventyrsresor - Hvitserk.

Några av favoritturerna har gått till Japan, Nepal, Centralamerika, Ecuador, Malaysia, Svalbard och Kina. Bland de framtida resedrömmarna finns att upptäcka NordNorge, en lång skidtur och resor till vackra berg.

Skicka mig gärna ett mail om du vill ha resetips
maria.sellfors@hvitserk.se

Användarnamn: Maria S

Intressen: Alpinism, Friluftsmat, Expeditioner, Vandring, Turskidåkning, Mountainbike, Löpning, Utförsåkning, Resor

Mer på profilsidan


Det bästa av Peru - Dessa platser får du inte missa att besöka

Machu Picchu, Inkaleden, Cusco och Titicacasjön med mera! Peru är landet som både natur- och historieentusiaster har på sin bucket list. Om du väljer att resa till Peru kommer du inte att bli besviken, för landet bjuder på vacker och varierad natur, delikatesser som Ceviche och Pisco sour, ett varmhjärtat folk och spännande historiska skatter.
Det är trots allt en lång flygresa till Peru så det gäller att passa på att hinna med sig så mycket som möjligt när du ändå har rest över halva jorden. Högsäsong för att resa till Peru är juni - augusti då det är vinter med torrt och kallt klimat, men det beror lite på vilken del av landet som du kommer att besöka när det är fördelaktigast att resa. Upplev bergsstaden Cusco, magiska Machu Picchu, Inkaleden, Titicacasjön eller varför inte Amazonas?

VANDRING I MÄKTIGA ANDERNA

Gröna bergssluttningar, lamor som strövar omkring och vita bergsstoppar är vad du kommer att minnas efter en vandring i Anderna. Inkaleden är den mest kända vandringsleden, men Salkantay- och Lares trek är minst  lika fina alternativ. När du vandrar i Anderna bor du i tält och har med dig åsnor som bär största delen av packningen. Kockarna som är med i turteamet ser till att du har tillräckligt med energi för att klara de höga bergspassen som nästan är 5000 meter höga. 

HISTORISK UPPTÄCKFÄRD I BERGSSTADEN CUSCO 

Cusco är bergshuvudstaden och startpunkten om du ska vandra i Anderna. Redan när du anländer med flyget från Lima börjar acklimatiseringen då staden ligger på 3300 meters höjd. Det är smart att stanna några dagar i Cusco, dels för att vänja sig vid höjden inför en vandring i Anderna, men även för att det finns så mycket historia i och runt omkring staden. Staden är urgammal och blev senare kolonialiserad under 1500-talet av spanjornerna. Runt omkring staden finns många gamla monument och det är även möjlighet att göra ett besök i Sacred Valley. Efter dagens upptäcksfärder går det fint att vila ut och njuta av en god middag på någon av stadens restauranger. 

STORSTADSLIV MED HAVSUTSIKT I LIMA 

Perus huvudstad vid havet. Se till att få någon dag här i slutet eller början av Peru-turen. Miraflores är den stadsdel som de flesta turister bor i, distriktet är känt för sina shoppingkvarter, blomfyllda parker, skyskrapor och stränder. En statsdel som du måste besöka om du är i Lima är Barranco. På 1800-talet var Barranco en badort för aristorkratin och många av de stora husen i stadsdelen är från den tids-epken. Idag är Barranco färgglatt, bohemiskt och har massor av trevliga barer, restauranger och caféer.
 
 

BO PÅ VASS-Ö HOS AYMARA-INDIANERNA I TITICACASJÖN

Mytomspunna Titicacasjön är Sydamerikas största sjö, belägen på gränsen mellan Peru och Bolivia. På sjön som ligger hela 3800meter har Aymara-indianerna sedan 100-tals år bott på egentillverkade vass-öar. Några av indianerna har öppnat sina hem och bjuder in turister att hälsa på och övernatta. Att se solnedgången från en ö på Titicacasjön eller paddla vass-båt vid soluppgången är svårslaget. 

BESÖK SPÄNNANDE MACHU PICCHU

Mytomspunna Inkastaden. högt uppe i Anderna. Trots att det ät en populär turistattraktion är det fortfarande en väldigt speciell plats som fascinerar. Det finns en grund till att ruinerna får tusenvis besökare årligen. 
 

BESTIG EN VULKAN VID AREQUIPA

Arequipa är Perus näst största stad och är omringad av vackravulkaner. Arequipa är en modern stad som ständigt bjuder på liv och rörelse samtidigt som man har bevarat sin charmiga sida och det kulturella arvet. Arequipas historiska centrum har välförtjänt blivit utsett till UNESCO världsarv. Misti Vulkanen (5825 m)  och Chachani vulkanen (6075 m) är två av de vulkaner som ligger närmast som även är möjliga att bestiga. Båda är utmanande höjdmässigt, men tekniskt lätta och kräver inga förkunskaper när det kommer till bergsklättring.

DJUNGELÄVENTYR I AMAZONAS

I trakterna kring Puerto Maldonado finns en tät urskog. Du färdas med båt på floden några timmar in i djungeln. Här bor du granne med krokodiler, pepagojor, apor och alla andra djungelns invånare. Besöket i djungeln är en upplevelse som du sent kommer att glömma.

SPANA PÅ KONDORER OCH VANDRA I COLCA CANYON

Drömmer du om att besöka Grand Canyon? Colca Canyon är dubbelt så djup som Grand Canyon och en av Perus populäraste sevärdheter och ligger i närheten av Arequipa. Landskapet i dalens sluttningar är kargt, med kaktusar längs bergssidorna och mäktiga kondorer som svävar högt ovanför. En vandring i Colca Canyon är som en omvänd bergsbestigning som börjar med nedförsbacke och avslutas med över 1200 höjdmeter för att ta sig upp ur dalen. Däremellan vandrar du i dalens botten som är en grönskande oas med fruktodlingar och turkosa forsar. 
 
Kort sagt, Peru har väldigt mycket att bjuda på.
 
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

INTERVJU: Pål Røsrud som är guide på Hvitserks expedition till Ama Dablam.

Intervju med Hvitserkguiden Pål Røsrud som är guide på Hvitserks expedition till Ama Dablam.

På toppen av Mt.Damavand 5610m, Mellanösterns högsta berg

Iran är en av de lite mer ovanliga destinationerna som Hvitserk har i turprogrammet. I höstas var jag med på den superspännande turen till Iran och Mellanösterns högsta berg Mt. Damavand.

-Är ni från Sverige? Har ni åkt till Iran på semester!? På ett berg i närheten av Teheran möter vi en svensk-iranier som blev väldigt överraskad för att han sprungit på semesterfirande svenskar i Iran, vi var de första av det slaget som han någonsin mött.

5 tips för en fantastisk Kilimanjaro-tur

Kilimanjaro är Afrikas högsta berg och ett av Seven Summits. Detta berg är mångas drömresmål och jag tänkte därför berätta om vad som jag tycker gör detta berg till en unik upplevelse och vad som är bra att tänka på vad gäller förberedelser för att få en fin resa. 

Vad är det då som gör Kilimanjaro så speciellt? Dessa saker tycker vi gör berget till en plats som man bör resa till minst en gång i livet:


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.