Små och stora äventyr i hemlandet Norge och över hela världen

Jag drömmer ständigt om små och stora äventyr. Är glad i det mesta som har med friluftsliv, resor och äventyr att göra. Arbetar till vardags med på Skandinaviens ledande arrangör av expeditioner och äventyrsresor - Hvitserk.

Några av favoritturerna har gått till Japan, Nepal, Centralamerika, Ecuador, Malaysia, Svalbard och Kina. Bland de framtida resedrömmarna finns att upptäcka NordNorge, en lång skidtur och resor till vackra berg.

Skicka mig gärna ett mail om du vill ha resetips
maria.sellfors@hvitserk.se

Användarnamn: Maria S

Intressen: Alpinism, Friluftsmat, Expeditioner, Vandring, Turskidåkning, Mountainbike, Löpning, Utförsåkning, Resor

Mer på profilsidan


På toppen av Mt.Damavand 5610m, Mellanösterns högsta berg

Iran är en av de lite mer ovanliga destinationerna som Hvitserk har i turprogrammet. I höstas var jag med på den superspännande turen till Iran och Mellanösterns högsta berg Mt. Damavand.

-Är ni från Sverige? Har ni åkt till Iran på semester!? På ett berg i närheten av Teheran möter vi en svensk-iranier som blev väldigt överraskad för att han sprungit på semesterfirande svenskar i Iran, vi var de första av det slaget som han någonsin mött.

Mitt starkaste minne från Iranturen är hur vänliga och nyfikna iranierna är. ”Welcome to Iran!” När vi gick på gatorna i Teheran kom både barn och vuxna fram för att säga hej, höra vad vi tänker om Iran och varför vi kommit dit. Det är inte ofta vi ser andra turister på gatorna, detta är något som de iranska myndigheterna hoppas på att kunna ändra. Om du vill uppleva Iran innan de stora turistströmmarna hittar hit bör du resa snart. Idag besöker cirka fyra miljoner utlänningar Iran varje år, men det finns ett mål att siffran ska femdubblas inom tio år.

När flygplanet gick ned för landning på iransk mark var det dags att leta fram sjalen och alla damer lämnade planet med slöja på, oavsett nationalitet och religiös tillhörighet. Förutom bestigningen av vulkanen Mount Damavand var det slöjbärandet en av de saker som jag var mest nyfiken på innan turen. Det är lag på att kvinnor ska ha huvudduk i Iran. Men hur lagen tolkas varierar. Många av kvinnorna vi såg i Tehran hade en mindre strikt approach till slöjan och såg ut som filmstjärnor från 50-talet med hårlockar som stack fram under sjalen och stora mörka solglasögon. När vi var ute på tur var det lov att lufta håret då bergen är en frizon och tillåter liberalt slöjbruk.  

De första dagarna bodde vi i Irans huvudstad Teheran där bazarer, moskéer och heliga platser i huvudstaden utforskades. Drömmer du om att förhandla dig till ett bra pris på en äkta persisk matta eller köpa exotiska kryddor, torkad frukt och nötter har du kommit till rätt plats.



Under vistelsen i Tehran kombinerade vi sightseeing i stan och turer i Mount Tochal strax ovanför huvudstaden. Middagarna med grillspett och kebab med diverse tillbehör var något att se fram emot när vi kämpade motlut i bergen under dagsturerna. Den gula saffransglassen var en annan lokal delikatess som snabbt blev min favorit under turen.

De kommande dagarna gjorde vi dagsturer i Fasham- och Polourområdet. Bergen vi vandrade i var mjuka och böljande med Mt Damavands snötäckta topp stack upp i bakgrunden som kronan på verket.
 

Efter dagar med acklimatiseringsturer i bergen var vi slutligen klara för att ta oss upp till en stenstuga och Base Camp på 4200 möh. Man skulle kunna tänka sig att det är varmt och gott på ett berg i Mellanöstern, men så är inte alltid fallet kan jag lova. När vi skulle bestiga Mt Damavand hade vi dunjackeväder med 15 minusgrader och 20 sekundmeter. Eftersom Mt Damavand är helt fristående berg är det lite som skyddar på toppen när oväder drar in över landet.

Själva toppbestigningen startade tidigt, tidigt. Klockan fyra på morgonen började vi gå sakta uppöver berget. Det är kyligt och pannlamporna rör sig som ett pärlband mot toppen den första timmen då det var alldeles kolsvart. Ju längre upp vi kom på berget desto tunnare blev luften, hjärtat slår snabbare och det blir tyngre att andas. När det ljusnar blir lutningen allt brantare och vi går många timmar i uppförsbacke med siktet inställt på en topp som aldrig verkar komma närmare. Var den kanske bara en synvilla? Från toppen som är alldeles gul lyfte äggluktande svavelmoln från vulkanen och vi kunde se kratern. Jippi! Vi var äntligen framme på toppen av Mellanöstern och målet för turen!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2017-03-31 15:20   Hardy Bobermien
Grattis! Vilka fina bilder. Du skriver i höstas, vilken månad var ni där, är höstlovet oktober/november för sent för klättringen?
 
Svar 2017-08-16 10:29   Maria Sellfors
Hej Hardy! Beklagar väldigt sent svar, har inte varit aktiv på väldigt länge. Hvitserk äventyrsresor och expeditioner som jag arbetar har turer till Damavand i september och oktober då det är en fin tid att vara i bergen och temperaturen är behaglig. Mvh Maria
 

Läs mer i bloggen

INTERVJU: Pål Røsrud som är guide på Hvitserks expedition till Ama Dablam.

Intervju med Hvitserkguiden Pål Røsrud som är guide på Hvitserks expedition till Ama Dablam.

Det bästa av Peru - Dessa platser får du inte missa att besöka

5 tips för en fantastisk Kilimanjaro-tur

Kilimanjaro är Afrikas högsta berg och ett av Seven Summits. Detta berg är mångas drömresmål och jag tänkte därför berätta om vad som jag tycker gör detta berg till en unik upplevelse och vad som är bra att tänka på vad gäller förberedelser för att få en fin resa. 

Vad är det då som gör Kilimanjaro så speciellt? Dessa saker tycker vi gör berget till en plats som man bör resa till minst en gång i livet:


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.