Sarek

Datum:
2016-03-27 - 2016-03-31 , Genomförd
Beskrivning:
Jag och min dotter gjorde en efterlängtad tur i Sarek under påsken 2016. Vi började med att åka skoter från Kvikkjokk genom Änok till skotergränsen vid Unna sågak ca 10 km. På skidor följde vi sedan Vallesjocken upp till Tjärokjaure. Där gick vi upp på kalfjället och följde Njåtjosvagge. Den 1:a natten tältade vi på ca 700 m höjd nedanför Tjuollda. Dag 2 skidade vi vidare på kalfjället och upp genom Njåtjosvagge förbi de tre Njåtjosjaure sjöarna/ Bulkas och upp i passet strax innan Skiejakjaure på ca 1000 m höjd där vi tältade. Bra skare med lite nysnö, solsken och medvind bäddade för en härlig tur den andra dagen. Natt 2 blåste det ganska rejält och vi hade en delvis orolig natt. Dag 3 skidade vi vidare ned mot Tjågnårisjocken för att gå ner mot Tarraluobbal. Oväder blåste upp i ryggen och när vi vände rakt syd vid renstängslet ned mot Tarraluobbal så fick vi sned motvind. Snödrevet ökade på och snart såg vi ingenting. Vi följde ett skoterspår och hade någorlunda koll på kompassriktningen. Vid sjön Vassjajavrasj svängde skoterspåret av mot sydost och började stiga upp mot Låptåvaratj. I snödrevet såg vi inte det direkt utan märkte det på stigningen aldrig tog slut. Efter någon km vände vi tillbaka ned mot sjön och grävde in oss i en snödriva för att laga mat och vänta ut ovädret. Framåt 4-tiden med något mindre vind och bättre sikt orienterade vi oss rätt och började skida de sista 5 kilometrarna ned till Tarraluobbalstugorna för övernattning i stuga.
Hela natten blåste det hårda sydostliga vindar så på morgonen bestämde vi rutten tillbaka till Kvikkjiokk via Tarradalen och inte den planerade Tjuoltavagge. Dag 4 skidade vi ned till Tarrekaisestugan, till största delen blev det fint väder med solsken. Övernattning i stugan och sista biten ned till Kvikkjokk skidade vi i fint väder under dag 5. Totalt blev färden ca 11 mil fördelat på 5 dagar. Vi kättrade ca 600 höjdmeter de första två dagarna och gick ned ca 700 m sista tre dagarna. Vi drog en pulka och hade varsin mindre ryggsäck.
Fantastisk tur med mycket bra före och väder, förutom dagen med vind och snö.

Fotoalbum

Färdspår

Sarek påsk 2016


(Logga in för att skriva en kommentar)
2016-04-17 22:06   hawker
Låter som en fin tur! Vi var samtidigt där i Sarek fast lite längre norrut. Förmodligen samma hårdblåsande dag och natt. Det blev en rejäl vindmur för tältet.11 mil på 5 dagar, då måste ni ha skidat på ganska så bra? För oss tog 11 mil, 8-9 dagar.
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.