Prinsleden sommartid

Datum:
2013-08-25 - 2013-09-02 , Genomförd
Beskrivning:
En veckolång tur som inspirerats av "Prinsleden" som den beskrivits av Gunnar Andersson and Lasse Thulin i STFs tidning Turist #1/13 men genomförd på sensommaren istället och med vissa modifieringar. Bla. utnyttjades inte de två nedan nämnda norska stugorna och till fots gick det utmärkat att gå Djevlepasset istället.

Leden är 115km (71 miles) totalt man bör planera för 7-8 dagar
Jag tycker leden gör sig bäst från norr till söder då den växer isvårighetsgrad och upplevelsemässigt på ett strålande sätt. Börja i Katterat genom att ta ett tåg dit från Narvik eller Kiruna.

Katterat Stasjon (Tågstation)
Hunddalshytta (Hytte, obemannad - låst) ← 12 km
Čunojávrihytta (Hytte, obemannad - låst) ← 17 km
Riksrösen Nr. 263 (Gräns)
Unna Allakas (STF stuga, bemannad) ← 7 km
Alesjaure (STF stuga, bemannad) ← 14 km
Vistasstugan (STF stuga, bemannad) ← 18 km
Tarfalastugan (STF stuga, bemannad) ← 23 km
Kebnekaise (Fjällstation) ← 8 km
Nikkaluokta (By) ← 16 km

Fotoalbum

Färdspår

Prinsleden sommartid


(Logga in för att skriva en kommentar)
2013-10-11 23:14   bue_digre
Det fanns broar där det behövdes. Den bro i Kaskavagge som betäcknas som sommarbro på kartorna kanske blir permanent nästa år. De bygger nya fondament för ny stabilare bro. På norska sidan gick vi inte til några stugor men kartan är FEL vid Cunojavrihyttan - ni skall gå över bron norr om den stugan. Gå inte leden som är utmärkt på kartan norr om deltat/sjön. Det finns en ny led från Cunojavri-stugan till Unna Allakas som istället följer sjökanten.

Matinköp: Som sagt stannade inte i nån norsk stuga utom den olåsta i Oallavaggi(igen mat men gasol, ved och dass). På svenska sidan kan du handla i Unna Allakas, Alesjaure, Vistas och Kednekaise, dock ej i Tarfala.

Leden: Det var mycket lugnare än Kungsleden, vi kände att vi var ute på egen hand. Tekniskt var det svårt från Vistasdalen till Tarfala...gå gärna lite längre pass dagarna innan så att ni kan komma upp en bit. 23 km från Vistas till Tarafala den vägen är LÅNGT. Det benet är dessutom endast sparsamt rösat, dvs inga kryssmarkering. GPS rekommenderas vid dåligt väder.

GPS: Ja jag hade GPS. I alllmänhet var det lätt att hitta och behövs inte mer än för personlig info om marschtempo mm förutom benet Vistas-Tarfala där det känns klar motiverat.

Vi gick i slutet på augusti...skönt och myggfritt! Gå från norr till söder.

Go tur - MVH Johan
 
2013-10-10 16:37   Lena J
Hej, hur var det med vad över vatten?
I övrigt hur var leden i jämförelse med kungsleden.
Hade någon stuga "affär" för enklare matinköp mm?
Tänkte gå leden nästa sommar. Vi kommer ha med oss tält..
 
Svar 2014-03-25 20:50   bue_digre
Hej och ursäkta sent svar.

Vad: Vi gick sent och flödet var lågt på de flesta ställena. Där det var svåra passager fanns bra broar (sommarbron i Kaskavagge höll på att bytas ut mot permanent tex). Övriga vad var relativt enkla.

Övrigt: Gå ner till Cunojavri hyttan innan ni går österut, dvs gå längs norra stranden av Cunojavri, inte den övre leden längs bergssluttningen. Denna led är helt ny och fanns inte på vår fjällkarta.

Matinköp: Som sagt stannade inte i nån norsk stuga utom den olåsta i Oallavaggi(igen mat men gasol, ved och dass). På svenska sidan kan du handla i Unna Allakas, Alesjaure, Vistas och Kednekaise, dock ej i Tarfala.
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.