Kanot (kanadensare) på Solgenån

Datum:
2009-06-06 - 2009-06-07 , Genomförd
Beskrivning:
Kort:
Var? Solgenån, sträckan Värne-Holsbybrunn.
Tid? 1,5 dygns slapp paddling.
Lyft? 3-4 stycken, de var enkla.

Vi gav oss ut på en kortare kanottur med kanadensare på Solgenån i Småland.

Vi startade i Värne, strax söder om sjön Solgen i Eksjö kommun och paddlade till där Solgen går ihop med Emån, i Holsbybrunn i Vetlanda kommun.
Sträckan var mycket lättpaddlad och gick fort. Vi behövde inte anstränga oss särskilt mycket för att hinna med att avverka sträckan mellan lördag morgon och söndag eftermiddag.

I Värne fanns ett utedass och en bra iläggningsplats med ramp.

Första lyftet blev mellan Klintedammen och Brunnshultadammen, där det låg ett kraftverk. Lyftet var på cirka 2 kilometer. Det syntes tydligt var man skulle ta upp och en ramp fanns! Det var tydligt skyltat vart man skulle gå. Där man skulle lägga i igen fanns ett fast rastskydd/vindskydd och ett utedass.

Ett lyft till blev det vid ett kraftverk i änden av Brunnshultadammen. Vi hittade aldrig ett bra ställe att dra upp, men det fanns säkert någonstans i och med att sträckan var så välskyltad annars!
Vi drog upp så att vi fick lyfta/dra några hundra meter genom skog för att komma ut på en grusväg, men det är ju inte så farligt. Sen kunde man lägga i några hundra meter längre fram. Iläggningsplatsen var i alla fall Välskyltad!

En bit innan samhället Skede finns en grävd kanal som alternativ till en stenig del. Kanalen går hela vägen till Skede.

Tänk inte tanken att låta bli kanalen! I alla fall var det otänkbart när vi var där.
I och med att vi slog läger där kanalen började, så kunde vi titta på Solgenåns riktiga sträckning. Den såg mycket svår ut! Inte så mycket nerför men mycket, mycket stenigt! Skulle snarare säga att det var ett några kilometer långt stenröse som det porlade lite vatten ovan på =)

I Skede fick man lyfta en gång till för där låg ytterligare ett kraftverk. Lyftet var på några hundra meter. Vi la i vid badplatsen i Skede och kunde paddla några hundra meter innan vi var tvungna att lyfta upp förbi ett litet fall som låg vid en industri.

Sedan var det hur lätt som helst hela vägen till Holsbybrunn =) Där fanns ännu en toalett.

Som jag sa i början. Sträckan var mycket enkel att paddla!

Rekommenderas för barnfamiljen och för nybörjaren!

(Logga in för att skriva en kommentar)

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.