Katterjaure - (Nallo) - Alesjaure - Abisko

Datum:
2009-09-01 - 2009-09-11 , Genomförd
Beskrivning:
Eftersom jag tillbringat de senaste fyra vandringarna i Sarek så kände jag för att se något annat 2009. Jag har blivit medlem i Svenska Fjällklubben och tyckte att det skulle vara kul att besöka klubbstugan vid sjön Katterjaure, söder om Riksgränsen, så det fick bli Abiskoområdet denna gång: Planerna var att ta tåg till Katterjåkk sedan 4 km upp till stugan. Stanna där två nätter och gå runt sjön på mellandagen. Sedan vandra söderut rixgränsleden mot Unna Allakas och över till Alesjaurestugorna, sedan fortsätta en sväng söderut och passera Nallostugan och tillbaka till Alesjaure-stugorna via Visttasvagge. Östsidan av Alesjaure, förbi Abiskojaurestugorna för att avsluta i Abisko.
Jag hade tid för en 10 -11 dar på fjället och sträckan är c:a 11 mil.

Färdspåret är bara en grov skiss på tänkt färdväg. Jag hoppas komma med ett såpår som visar hur det blev till sist också så småningom.

Det blev nästan som spåret är men utan slingan ner förbi Nallo (som skulle varit stängt när jag kom dit) utan jag vände norrut vid Alesjaurestugorna (rackarns trevlig bastu där!!!) Stannade två nätter i Alesjaurestugorna.

För bättre kartor och massor av bilder se min hemsida.

///Claes


Visa Vad över Alesjaure, Abisko på en större karta

Utvalda bilder

Sjön 1016 vid Valfovarri
Sjön 1016 vid Valfovarri

Morgon över Sjangeli
Morgon över Sjangeli

Dimman lyfter över Katterjaure
Dimman lyfter över Katterjaure

Norra Vistasdalen sedd från norr
Norra Vistasdalen sedd från norr

Bajip Snarapjaure
Bajip Snarapjaure

En av årets renbilder
En av årets renbilder

En renhjord i höstfjäll
En renhjord i höstfjäll

Dossagemvagge
Dossagemvagge

Färdspår

Katterjaure - Nallo - Abisko


(Logga in för att skriva en kommentar)
2010-01-26 00:55   cnygardh
Nu har jag fått ena halvan av ändan ur vagnen och laddat upp vandringsbilderna och en del vackra videoclip på min hemsida ( http://fjallen.nygardh.net/abisko09/ ) värt ett besök. Jag hade svårt att sortera bort bilder så det blev över 300 bilder... så ha gott om tid! ;-)
Har inte haft tid att börja skriva rent reseberättelsen än (den ändan är kvar i vagnen) hoppas kunna börja nu i vår.
///Claes
 
2009-09-12 10:46   cnygardh
Tack emma för dina tips!
jag sitter just nu på Abisko turist, och väntar på att tåget ska gå,efter genomförd vandring. Fick skippa nallo eftersom vägen ner från Katterjaure tog längre tid än planerat. Annars har jag följt planen, Låg en natt vid Sjangeli, bra och vacker tältplats, hann inte gå förbi gruvorna dock. Återkommer med mer när jag kommer hem
 
2009-03-02 23:47   Emmma
Mitt tips är Sjangeli! Förutom lite historia får du också mycket fin utsikt söderut och österut samt fina tältplatser vid sjön!
Om du ska gå Unna Vistasvagge så ta höjd tidigt så undviker du snårigheten nere vid Vistasjokken. Unna Vistas är dramatiskt och vackert, men "vanliga" vägen genom norra Vistasvagge är också väldigt fin. En tältnatt vid de små sjöarna Mellan Alesjaure och Vistasvagge har jag drömt om länge...
//Emma
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.