Färdspår > Visa färdspår

Gangesaxla

Av
Beskrivning
Gangnesaksla är ett "borde göra" för de flesta men ett "måste göra" för alla som gillar rännor. Rännan har 1100 fallhöjdsmeter med en medellutning på ca 35 grader!

Man börjar med att gå SV in i dalen och sedan vika V upp längs bäcken vid kraftledningen. När man kommer upp ur skogen viker man N upp längs ryggen som leder upp till glaciären strax SO om toppen och sedan vidare upp på toppen. Trots att toppen är ganska flack har man en imponerande utsikt över den stora Frostisen, den vackra Skjomen och fjällen som omsluter hela härligheten. När du slutat beundra utsikten väntar ett åk av rang. Glid ner till insteget som ligger vid SV kanten till rännan. Här kan det vara bra att ha ett rep för att fira ner när ni ska gräva eftersom det kan vara en hängdriva i början.
Njut sedan av snön och utsikten över fjorden i kombination med höga bergsidor, MAGNIFIKT!
Men pass upp, det blir rejält smalt vid ett parti med ganska brant lutning. Där är det oftast hårt och besvärligt. Efter den passagen är det fin åkning ner till havet! Det är alltid en speciell känsla att åket slutar i havet och här är det sed att efter en härlig dag på fjället ta ett dopp. Och när du gör det, tänk på att vatten som inte frusit borde vara plusgrader (rent teoretiskt, ha ha).

OBS! Rännan bör inte åkas vid dåliga underlag. När det är lite snö kan de trånga partierna vara omöjliga att åka (Det är inte roligt att vända uppåt igen när man kommit ner 700 höjdmeter i rännan, och solen är på väg ner, tro mig).
Om lavinrisken är stor kan rännan bli en riktig dödsfälla, eftersom det är långt mellan ställena där man kan ta skydd. Och tänk på risken att man rutchar in i varandra och kanar in i klippor och annat.

Delar av denna beskrivning är baserat från en topptursguide som fanns på LTU som var gjord av Andreas Olofsson.
 
(Logga in för att skriva en kommentar)
» Visa även betygsättningar utan kommentar