Kåtamyran

Beskrivning
Kåtamyran ligger i sydligaste delen av Arvidsjaurs kommun, bara 3 km norr om länsgränsen mot Västerbotten. Området är varierat och består av två skogsområden som markant skiljer sig åt, och som åtskiljs av själva Kåtamyran.

Den östra delen består av ett sammanhängande område med gammal barrblandskog. Skogen är i stora delar urskogsartad och har genomgående hög ålder, mestadels kring 250 år. Skogen är typisk för området med höga, slanka träd och tallarna har högt ansatta kronor. Kännetecknande är också den sparsamma förekomsten av framförallt mörka hänglavar som man- och talltagellav. Garnlav förekommer däremot ymnigt i vissa träd, såväl gran som tall. Mängden död ved varierar från sparsamt till rikligt. Sammantaget är tillgången på död ved god, och en betydande del utgörs av stående döda träd.

Västra delen av området har karaktären av en gran- och tallsumpskog där gränsen mellan trädklädda impediment och produktiv skog är flytande. Marken är bördig och kalkpåverkad vilket bekräftas av stora förekomster av enbuskar på myrarna och att ett stort antal orkidéer växer i området. Här växer bland annat den sällsynta skogsfrun. Skogen är fullskiktad och olikåldrig med stora mängder mycket gamla granar och tallar i åldrar mellan 300 och 400 år. Vissa av de gamla granarna är växtplatser för liten sotlav, en sårbar lav som endast påträffas på barken av mycket gamla grovbarkiga granar.

Förekomsten av rödlistade arter som gammelgranskål, rosenticka, rynkskinn visar på såväl lång träd- som lågakontinuitet. I anslutning till örtrika dråg finns ett stort antal marksvampar som trivs i den kalkrika miljön. Bland svamparna finns bland annat grantaggsvamp, fjällig taggssvamp och gultoppig fingersvamp. De flesta av myrarna i området är av rikkärrskaraktär med arter som myrstarr och huvudstarr samt gräsull, tagelsäv och kärrsälting. Myrarna är kraftigt utdikade vilket har påverkat den naturliga hydrologin och lett till en negativ påverkan på den sällsynta rikkärrsfloran.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Norrbottens län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
90,29
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
133,37
Areal totalt (hektar)
133,46
(Logga in för att skriva en kommentar)

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.