Skälsnäs

Beskrivning
Ärendet är en Komet-anmälan.

På den stora udden söder om gården finns (förutom åkern i den centrala delen) flerskiktad skog med variation av trädslag och täthet. Bok och ek dominerar. I detta finns ganska stort inslag av björk, asp, rönn, al, hassel, en och tall. Tall, oxel och sälg förekommer också. Inslaget av gran är mycket litet. Enda undantaget är Skälsnäsudd längst i söder som är orörd och har en hel del gran och tall och mycket död ved. De flesta äldsta träden står på strandvallen vid sjön. Spridda grövre ekar och många grova bokar finns även spridda i bestånden. Många träd är spärrgreniga, flerstammiga och har andra strukturer. Inslaget av död ved är inte stort men här och där finns torrakor och stormfällda lövträd som lämnats liggande. Det är tydligt att död ved inte har plockats ut på flera år. I östra delen finns mer låglänta delar som översvämmas vid högt grundvatten.
På stor del av västra sidan av Kalvudden och mellan åkrarna på sydvästra sidan av udden i söder (rakt öster om halvön Svärtudden) finns berg i dagen med näst intill ekkrattskog och en. På Kalvudden finns hällar mot sjön. Östra sidan av Kalvudden är blandning av bok och ek som i övriga delar.
Skogen kring Norrängen består också av bok och ek. Inslag av ett och annat äldre och/eller vidkronigare träd i bryn och ibland mitt inne i beståndet. En hel del björk.
I nyckelbiotop vid Norrängen finns blå halmlav, skuggorangelav, grönvit nattviol och kransrams. På halvön söder om gården finns oxtungsvamp och gröngöling.
Större delen ädellövskog. Utöver det ca 6 ha granplantering som bör avvecklas av fastighetsägaren själv och sedan bli utvecklingsmark för ädellövskog (samlat på två ställen).
Kanotleden Värendsleden passerar genom detta område och längst ner på sptesen, Skälsnäsudd, finns sedan länge en mycket omtyckt kanotrastplats med vindskydd, grillplats och fin badplats. Sandstränder och hällar vid sjön finns på flera ställen inom området.

Som en enklav i områdets västra del finns en ö som är kommunalt naturreservat, Galtö.
Förvaltare
Länsstyrelsen i Kronobergs län
IUCN-kategorisering
IV, Habitat/Artskyddsområde (Habitat/Species Management Area)
Areal skog (ha)
55,26
Areal vatten (ha)
330,72
Areal land (ha)
72,37
Areal totalt (hektar)
403,17
(Logga in för att skriva en kommentar)
2022-05-07 16:12   Kronobergaren
Fin långrund sandstrand. Badplats och vindskydd med vedförråd underhålls av lokal idrottsklubb.
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.