Kronberget

Beskrivning
Området ligger precis norr om Vännäs tätort på Kronbergets östra sluttning och består huvudsakligen av grandominerad barrblandskog med ett allmänt inslag av björk. I områdets centrala delar förekommer bitvis allmänt-rikligt med död ved av framförallt gran. Dessa delar karaktäriseras av naturskogsstrukturer som skiktning, ålders- och diameterspridning och naturligt avdöende/självgallring. Bitvis är marken relativt bördig med ormbunkar och lågörter. Gamla tallöverståndare finns spridda i området med undantag för fuktiga och blöta partier med barrsumpskog. De sumpiga områdena är fina med rik markvegetation som t ex nordbräken, spädstarr och lappranunkel. I nordöst finns ett litet område med äldre talldominerad skog på bergbunden mark.
I områdets norra spets saknas strukturer som skiktning och död ved, men beståndet utgörs av en äldre grandominerad skog med god utvecklingspotential. I det östra hörnet av området finns det spår av sentida gallring/vedtag, som dock endast förekommit i mindre skala. Dessa delar klassas som utvecklingsmark.
Noterade arter: Vedticka, granticka(NT), ullticka(NT), rosenticka(NT), violettgrå tagellav(NT), garnlav(NT), lunglav(NT), lappranunkel (N2000)
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Västerbottens län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
10,12
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
10,12
Areal totalt (hektar)
10,13
(Logga in för att skriva en kommentar)

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.