Kvalmsö

Beskrivning
Kvalmsö är en skärgårdsö med ett välbevarat äldre kulturlandskap i väster och täta skogar i öster. Det 180 hektar stora naturreservatet utgörs av huvudön Kvalmsö och holmen Dannemark med omgivande hav, belägna i innerskärgården norr om Jordö/Almö och Listerby skärgård i mellersta Blekinge. Ute i havet gränsar Kvalmsö till naturreservatet Almö i sydost. 66 hektar är land och 108 hektar vatten.
Berggrunden är genombruten av flera mindre sprickdalar på ön. Kustlandskapet har tydliga spår av inlandsisens verkningar med varierad topografi. På öns västra del finns ett betespräglat kulturlandskap med trädklädda och öppna betesmarker omväxlat med hällmarker, torrängar och strandängar. På den östra delen av ön växer tät grandominerad naturskog och ädellövskog med mycket ek och avenbok. Det råder en naturlig konkurrens mellan granskog och lövskog. Öns högsta punkt på drygt 20 meter över havets yta finns i nordost i området med skog och hällmarker.
Så mycket som drygt 60 % av reservatets yta utgörs av havsmiljöer. Havsbottnarna utanför Kvalmsö är grunda, med endast 0,5 till 1,5 meters djup i fjärden norr om ön och som djupast ner till 3,5 meter söder om ön. Stränderna utgörs delvis av klippstränder, som på flera ställen är möjliga att angöra med båt. Ön är viktig för det rörliga friluftslivet, inte minst är de fina hällmarkerna och mindre vikarna populära för båtburna badgäster. Det går även att vandra till Kvalmsö, på en vandringsled som kommer österifrån genom Vambåsa hagmarker och via en bro.
En fornlämning med ett stenblock på underliggare är en forntida gravmarkering, placerad på en bergklack i höjdläge. Ute i havet finns pålspärrar från medeltiden. Vid Gåraviken på den sydvästra delen av ön ligger en gård. I anslutning till den finns gamla ängsmarker och områden som tidigare varit uppodlade. Dessa marker hålls numera öppna genom bete och röjning. Här på inägomarkerna finns sällsynt välbyggda stenmurar och odlingsrösen.
Vägbeskrivning
Följ Blekingeleden från Förkärla mot Hjortahammar. Efter Vambåsa gravfält fortsätter ni tills ni kommer till en mindre grusväg. Här viker ni väster ut till skillnad från Blekingeleden som går österut. Efter ett par hundra meter kommer ni till en mindre träbro och simsalabim är ni framme!
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Blekinge län
IUCN-kategorisering
IV, Habitat/Artskyddsområde (Habitat/Species Management Area)
Areal skog (ha)
37,55
Areal vatten (ha)
107,63
Areal land (ha)
66,51
Areal totalt (hektar)
174,36
(Logga in för att skriva en kommentar)

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.