Dubblabergen

Beskrivning
Naturreservatet Dubblabergen ligger ca 45 km öster om Arvidsjaur, strax söder om Naktebergets naturreservat. Landskapet karaktäriseras av storbrutenhet med stora bergsområden och mellanliggande sjöar och våtmarker. Berggrunden i området utgörs av sura vulkaniter. Reservatet ligger till övervägande del i Arvidsjaurs kommun, men omfattar även delar i Piteå och Älvsby kommuner.

Reservatet utgörs av ett starkt kuperat och för regionen mycket stort, sammanhängande naturskogsområde med påtagligt låg påverkansgrad. I stora delar av området förekommer i princip inga synliga spår av tidigare avverkningar, vilket gör området unikt för ett landskap som i övrigt präglats mycket hårt av storskaligt skogsbruk.

Betydande delar av skogarna i reservatet är resultatet av en omfattande skogsbrand som gick fram över ett flera tusen hektar stort område i trakten på 1830-talet. Vid den intensiva branden dog stora delar av den gamla granurskog som då täckte Dubblabergen. Brandljud i naturstubbar och lågor vittnar om att merparten av de gammelgranar som trots allt överlevde branden, nu dukat under av röta som trängt in i brandljuden.

Skogarna i reservatet domineras av tydligt brandpräglade granskogar med stort inslag av sälg, asp och björk. På sälgarna kan man bl a finna doftttickan, som sprider sin väldoft i skogen. Någon större mängd död ved i form av lågor har inte ännu hunnit utvecklas efter branden. Fläckvis är dock tillgången på lågor god och arter som ullticka, gränsticka och rosenticka har börjat vandra in i området.

I centrala delen av reservatet finns ett granurskogsområde som undgått branden. I denna brandrefugie är tillgången på lågor och torrakor mycket rik. De gamla, ofta grova granarna är draperade med garnlav. På de gamla träden och lågorna i området förekommer många svamp- och lavarter som visar på lång skoglig kontinuitet. Bland dessa märks arter som ostticka, rosenticka, harticka, ullticka, knottrig blåslav och gammelgranskål. Genom naturreservatet sträcker sig även ett antal vackra, sluttande fastmattemyrar med opåverkad karaktär. I den nordvästra delen av reservatet ligger sjön Hästtjärnen som är mycket naturskön.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Norrbottens län
IUCN-kategorisering
Ib, Vildmarksområde (Wilderness Area)
Areal skog (ha)
798,26
Areal vatten (ha)
8,52
Areal land (ha)
1 109,62
Areal totalt (hektar)
1 118,12
(Logga in för att skriva en kommentar)

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.