Byamossarna

Beskrivning
Byamossarna är ett myrskyddsplaneobjekt, och beslutades ingå i Natura 2000 2002-01-16. En del omgivande skog har höga naturvärden och ingår i förslaget. Byamossarna är klassat som riksintresse för naturvården.

Byamossarna är geologiskt intressant pga en stor och mångformig mosaik av olika myrtyper och näringsfattiga småvatten; botaniskt och zoologiskt intressant med anslutande stora sjok av naturskogsartad skog med rikligt med brandspår och gamla träd (gran 140-180 år, överståndare tall 200-långt över 300 år), spridda gamla lövträd (asp, rönn, vårtbjörk), varierande inslag av död ved; förekomst av signalarter som garnlav, lunglav, granticka, vedticka, korallblylav, talltita; förekomst av skogslevande skyddsvärda arter som vedtrappmossa, doftskinn, norsk näverlav, tretåig hackspett, tjäder, entita, samt arter knutna till vattenmiljöer som fiskgjuse, strandlummer m fl. På myrarna är ett rikt fågelliv (bl a smålom, ljungpipare, rödbena 2007); området är intressant för friluftslivet, särskilt för skidåkning.

I slutet av 80 och början av 90-talet häckade flera par vitrygg i dalgångar väster och söder om Byamossarna, och andra hackspettar, bl a tretå, är fortfarande vanliga liksom tjäder, orre, fiskgjuse mm.
Vägbeskrivning
Ligger i mellan Gunnarskog och Mangskog.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Värmlands län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
418,63
Areal vatten (ha)
62,22
Areal land (ha)
714,46
Areal totalt (hektar)
776,46
(Logga in för att skriva en kommentar)

Bilder


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.