Galtström

Beskrivning
Galtströms bruk ägs och förvaltas av Svenska Cellu­losa aktiebolaget, SCA. Det är den äldsta av de norr­ländska industrier som så småningom kom att bilda SCA 1929. Området är ett fint utflyktsmål för den som vill besöka en välbevarad bruksmiljö eller botanisera i en intressant havsstrandflora kring några av de närbe­lägna stränderna.

Galtströms bruk är Medelpads äldsta, största och sista järnbruk och var i drift mellan åren 1673 och 1916. Bruksmiljön är välbevarad och många av de gamla bruksbyggnaderna finns att besöka, exempelvis rost- och masugnen, kapellet och bagarstugan. En vacker park omger den ståtliga herrgården med flygelbyggna­der och det bevarade brukskontoret.
Vägbeskrivning
Ta dig till Galtström (ligger strax söder om Sundsvall).
Alldeles intill den gamla masugnen går det en liten väg ("enskild väg") där man efter några minuters promenad kommer till några röda stugor/hus. Följ vägen och till höger ser man en liten stig som går ut mot kustremsan.
Här kan man sätta upp sitt tält på klapperstensfältet och njuta av orörd natur och havet.
(Logga in för att skriva en kommentar)

Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...