Platser > Visa plats

Lungälven & Lungälvsleden - Bergslagskanalen

Beskrivning
LUNGÄLVSLEDEN
16,3 km lång vandringsled som går mellan Bjurbäckens slussar och Lungälvravinernas Naturreservat S om Brattfors. Normalsvår.
Vägbeskrivning: Starta från N i Brattfors utmed RV 63 V om Filipstad (lägg till ca 2 km) alt. i Djupa dalen på väg mellan Brattfors och Brattforshyttan. Starta från S vid Bjurbäckens slussar utmed gamla vägen mella Storfors och Filipstad
Vindskydd med torrdass finns längsmed leden som nästan hela vägen följer Lungälvens ringlande väg genom landskapet.
Lite dålig skyltning och underhåll på sina ställen.

LUNGÄLVEN
Jag paddlade nedre delen av älven med packraft. Jag startade paddlingen vid vindskyddet som ligger där leden korsar älven längst söderut. Älven påminner lite om Nittälven i sin karaktär, ringlande älv med sandbankar. Älven har skurit ner ca två meter i den sandiga marken och på sidorna växer mossor och ormbunkar som tillsammans med trådens rotsystem ibland ger intrycket av att man färdas på en älv i en tropisk djungel. Ingen bebyggelse alls längs älven och en del nedfallna träd över älvfåran. Gjordes det lite underhåll så skulle älven bli en kanotled i klass med den mer kända Nittälven.
Jag hann tyvär pga tidsbrist inte paddla den sista sträckan efter vägbron vid Lungälvstorp. Den går genom ett myrlandskap innan älven rinner ut i sjön Stor-Lungen. Här kan man fortsätta paddla norrut eller söderut i Bergslagskanalens vattensystem. Observera vindskyddet som finns på ön Kistnäsholmen i Stor-Lungen.

Kolla länken om min packraft tur på älven och leden.
Länk
(Logga in för att skriva en kommentar)
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in

Tips!