Tvärstupets naturreservat

Beskrivning
Från Borlänge Kommuns hemsida:
Tvärstupets sydvända bergsbrant ger en högre temperatur som har gjort att vissa växter och djur från värmetiden har dröjt sig kvar. Reservatet har en väldigt varierande karaktär med skogar, ett kärr, en tjärn och själva klippstupet där en korp brukar häcka på sin avsats.

Tvärstupet ligger i Laggarbobergets sydvästra sluttning cirka 300 meter från bergets topp. Själva naturreservatet sträcker sig ungefär 40 meter ovanför stupet och här finns en rad växter och djur med en sydligare utbredning, till exempel lind, hassel, getrams, svartbräken, gaffelbräken och kungsljus. Bland insekterna finns de artspecifika för lind och hassel samt ett antal sällsynta sol- och värmegynnande arter. Den grova och gamla skogen gynnar rovfåglar, skogshöns och hackspettar.

En markerad vandringsled löper genom reservatet. Från Laggarboberget får man en hänförande utsikt mot söder
Vägbeskrivning
Från riksväg 70 tar du av vid Stora Tuna kyrka mot Smedjebacken. Fem kilometer söder om Halvarsgårdarna går en skogsväg till Stora Dammsjön, därifrån går en markerad vandringsled till Tvärstupet. Du får parkera bilen efter skogsvägen och gå sista biten.
(Logga in för att skriva en kommentar)

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.