Ensjölokarna

Beskrivning
Ensjölokarna är välkänt för sin unika natur och lockar årligen många tusen intresserade besökare. Reservatet är väl värt ett besök både vår, sommar och höst. Ensjölokarnas naturreservat är en av Sveriges finaste urskogar, med gammeltallar och gigantiska granar. På vintern underhålls inte vägarna fram till Ensjölokarnas naturreservat.

Från parkeringen kommer du rakt in i storskogen och stigen runt Stora Ensjöloken. Utmed den finns ett finns ett vindskydd och vid parkeringen finns en rastkoja.

Reservatet ligger 5 km från gränsen till Medelpad och omfattar 96 ha barrskog, my och vatten. Området avsattes som domänreservat redan 1924 och tillhör därmed de äldsta reservaten i länet. I området finns två tjärnar; Stora och Lilla Ensjöloken.

Länets finaste urskog
Skogen i urskogskärnan är helt orörd av människan, men ett antal bränder har härjat här genom tiderna. De äldsta tallarna, som är mellan 300 och 400 år gamla, har överlevt tre eller fyra skogsbränder. Dessa träd har en imponerande omkrets på omkring två meter och många är rötskadade och döende.

Det finns rikligt med torrakor i naturreservatet. Tallen dominerar på höjderna medan det i övrigt finns en del gran och inslag av björk, sälg och asp i lägre partier.

Växter och djur i urskogen
I reservatet finns det gott om hålhäckande fåglar och däggdjur som pärluggla, hökuggla, mård och fladdermöss. Även korp, nötskrika, lavskrika, tretåig hackspett och spillkråka ses ofta.

Växtligheten präglas av att området varit skogbevuxet under lång tid. Sällsynta vedsvampar som doftticka, rosenticka och blackticka har påträffats vid Ensjölokarna. Klubbstarr och fjälldunört hör till de intressantare fynden bland kärlväxterna.
Vägbeskrivning
Skyltat ca. en mil norr om Ramsjö. När du kommer till en korsning med en liten skylt "Naturreservat", kör förbi och du kommer snart till en annan korsning som är klart markerad (sväng till vänster).
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Gävleborgs län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
85,81
Areal vatten (ha)
2,73
Areal land (ha)
93,07
Areal totalt (hektar)
95,80
(Logga in för att skriva en kommentar)

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.