Stiby backe

Beskrivning
Stiby backe är ett 123 hektar stort naturreservat som ligger strax norr om samhället Hällevik. Området är geologiskt intressant. Stiby backe är ett av Listerlandets restberg från kritatiden, för 100 miljoner år sedan. Bergets topp ligger 70 meter över havet. Landskapet fick sin nuvarande form under den senaste istiden. Kring restberget finns en strömlinjeformad drumlin, på plana hällar syns isräfflor och på bergets sidor finns terrasser och strandvallar som bildades när isen smälte och landet höjde sig. Berget har en ganska stor platå 60 meter över havet, omgivet av slättområden.
Miljöerna är omväxlande med ädellövskog av bok och avenbok, hällmarker, torrängar och ekhagmark. Stora delar är betesmarker. En nyckelbiotop med blandädellövskog och alsumpskog finns på kalkhaltig mark. Det stora antalet naturtyper inom reservatet gör att djur- och växtliv är ovanligt rika. Om våren blommar backsippor i torrängarna och blåsippor i avenbokskogen. I reservatet finns ett rikt småfågelliv med trädlärka, näktergal och ett stort antal sångare, bland annat höksångare.
I reservatet finns gravhögar från bronsåldern och en koleragravplats från 1853. Det syns spår efter stenbrytning på 1800-talet. Stiby backe är ett attraktivt och populärt friluftsområde som är lättillgängligt och ligger tätortsnära. Stigar leder runt i reservatet och upp på toppen som bjuder på vidsträckt utsikt. Det finns särskilda ridleder.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Blekinge län
IUCN-kategorisering
IV, Habitat/Artskyddsområde (Habitat/Species Management Area)
Areal skog (ha)
82,78
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
123,08
Areal totalt (hektar)
123,14
(Logga in för att skriva en kommentar)

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.