Nakteberget

Beskrivning
(Beskrivning av utvidgningen)
Området utgör en utvidgning mot väster av det befintliga naturreservatet Nakteberget. Utvidgningen består av en norra och en södra del om drygt 50 hektar vadera.
I den norra delen finns remsor med ursprunglig naturskog kantad av relativt nya hyggen vilket ger områdets dess tuppkamsliknande form. Utvidgningen ligger på en höjd mellan ca 350 längst ut i "taggarna" till ca 550 meter över havet närmast det befintliga reservatet. Hela området sluttar tämligen brant, speciellt i norra delen där man finner en markerad söderbrant med mindre stup.

Skogarna i objektet utgörs av urskogsartad talldominerad barrblandskog men bitvis förekommer en nästan ren urskogsartad tallskog respektive granurskog. Barrblandskogen är uppkommen efter brand som daterats till 1755, endast ett fåtal träd verkar ha överlevt den senaste branden. Den rena granurskogen och den urskogsartade tallskogen berördes inte lika hårt av den senaste branden och här förekommer allmänt till rikligt med död ved i olika nedbrytningsstadier.
Den urskogsartade tallskogen i söderbranten av norra delen är bitvis brandrefguial. Här finns tallar i alla åldersklasser upp till ca 500-600 år. Tillgång till död ved är riklig. Markförhållandena är steniga med hällar, block och mindre stup.
Granurskogen är helt orörd och delvis brandrefugial med mycket gamla träd och rikligt med död ved. Granarna är ofta drapperade med knottrig blåslav och garnlav. Fältskiktet är av frisk blåbärsristyp med betydande lågörtsinslag.
Spår av mänsklig påverkan förekommer främst i form av enstaka spår efter en äldre plockhuggning i de lägre liggande delarna av barrblandbeståndet samt i kanten till tallurskogen.

Flera hänsynskrävande arter, bland annat dvärgbägarlav, tallticka, doftskinn, taigaskinn, lappticka och rosenticka har påträffats i området.
Vägbeskrivning
3 mil Norr om Älvsbyn väg 94
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Norrbottens län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
345,70
Areal vatten (ha)
10,78
Areal land (ha)
473,17
Areal totalt (hektar)
483,80
(Logga in för att skriva en kommentar)

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.